IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Prey
Prey

Sneti predstavi jezikovno gravitacijski rebus: Tommy je bil prey tommy, zdaj pa je tommy-gun. Razumevanje je portal za naprey.

Opis Preya je eksperiment vsaj v dveh po­gle­dih. Prvi je naš, Jokerjev. Ker je špil v finalni obliki izšel 11. julija, nekaj dni prepozno, da bi ga lahko do odhoda v tiskarno kvalitetno preizkusili in spisali opis, sem sklenil, da storimo ne­kaj še nevidenega. Ko zadevo preigram, nekaj dni sladkih počitnic žrtvujoč napišem tekst za na našo spletno stran, da ga s slikami vred objavimo kot čisto legalen rivju. Prvi v Sloveniji - prey kot vsi drugi, hi hi. Rečeno, storjeno in prijem je očividno uspel, kajti v slabih dveh tednih si je besedilo prečitalo dva tisoč ljudekov. Sploh pa, v teh medijsko natrpanih in kon­kurenčnih časih se ne­­­kaj mora dogajati, zla­s­ti v času kislih kumaric. (Za tiste, ki se na stranki niste zglasili: opis, ki ga berete zdaj, ni enak onemu na spletu. Je do­­seg enakega cilja, ocene, plusov in minusov po pretežno drugačni besedični poti.)

Kiborški pajkovski studi se izrojevajo iz teh o-fuj! mesnatih češpelj, ob katerih te mine, da bi v bližnji prihodnosti še kaj seksal.

Drugi eksperimentatorski vidik je moj osebni. Ker sem imel za opis št. 2 toliko časa, sem z njim nalašč odlašal skoraj do konca meseca, ne da bi špil vmes povohal. Navadno je dobro, da se tekst napiše kar najhitreje, dokler so vtisi sveži. A hotel sem videti, če se bo spomin na tehnološka čudesa in adrenalinske dogodke zabrisal. Veste, kaj? Ni se. Niti najmanj. Ta­ko živi so vtisi številnih urnebesnih dogodkov, da se še vedno počutim, kot da se plazim mimo cmokajo­čih odprtin, ki niso videti kot vulve le evnuhu, ki živi pod kamnom; trepetajočega srca stojim pred z debelim steklom zaščiteno celico, kjer punčka ubi­je vrstnika (brata?) in se sp­re­meni v duha; se pod nas­ko­k­om alienskih monstrumov pe­k­len­­skega videza stiskam v kotu ter prožim, prožim, prožim ... Za lastno življenje. Za preživetje člo­veške vrste. In za zadovoljitev sle po maščevanju, ki me docela prežema.

Doomovski občutek jako dvigne glavo, ko uletijo mnogoučni wannabe-beholderji. Sklatiš jih kot v starih časih.

Da sem izkopal bojno sekiro, ču­d­no ni. Sem mlad čerokijevski In­dijanec po imenu Tommy, ki je vse prey kot zadovoljen s svojim usranim rezervats­kim življenjem. V vinetujski mambo-džambo, ki mi ga tumba v glavo dedek, ne verjamem, in nikakor se ne znam spraviti k temu, da bi priznal ljubezen svoji Jen. To je punca na mestu, ki sicer dela kot kelnarca, vendar je njeno srce dosti večje, predvsem pa pošteno in zavezano tradiciji. Jaz pa samo čakam, da z vetrom v laseh od­drvim od tod, v lovu za sanjami ter zadovoljitvijo sebičnih želja. Ampak sekirancije me odreši na moč nenavaden dogodek: iznenada se nad barom parkira orjaška vesoljska ladja in mene, dedka ter Jen v enem najbolj markantnih uvodov v igre zadnjih let po­se­sa v svoja nedrja. Ko smo že vsi okovani in na poti v nekaj, kar je videti kot ogromna naprava za skub­ljenje kokoši, me neki neznanec prijazno reši. Zdaj je na meni, da isto storim s sotrpinoma in odk­ri­­jem, kdo ali kaj stoji za vsem skupaj ... In ni treba dvakrat reči, da ob odkrivanju zapleta postajam vse bolj besen. Pesti se mi krotovičijo od stiskanja, v me­ni vre bojevniška kri starodavnih rodov in v boju z zunajzemeljskimi spaki zopet najdem vero v izročilo, ki sem jo bil pod vplivom modernega, belega sveta izgubil. Včasih mora mimo priti tujec - alien, heh - da ti pokaže tisto, kar bi ti mo­ralo biti najbolj domačno.

Portali so alfa in omega Preya: nudijo pot dalje in nazaj, odpirajo se sredi niča ter odlagajo sovražnike. Je pa res, da so zmerom vnaprej določeni.

Prey
založnik: Human Head Studios / Take2
demo: (na)tlačenka 156
objavljeno: Joker 157
avgust 2006

84
veličastna, čustvena, zgodbovno za­okrožena izkušnja
številni iz­vir­­ni prijemi
dobro mešanje so­lidne strelske osnove z gravitacijskimi ugankami
še neviden spoj mistike in sapojemajoče ZF-teh­no­lo­gije
legendarna uvodna sekvenca ter silovit finale
manko izziva
malce kratka
rutinska umetna pamet
kar dosti sposojanja od drugod

 
 
 
sorodni članki