IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Pro Evolution Soccer 2008
Pro Evolution Soccer 2008

Case se s klopi, kjer je čez poletje nabral več odvečnih kilogramov kot brazilski Ronaldo, vnovič preseli na virtualno zelenico.

Opis te različice je del obširnejšega članka o PES 2008, zato velja za širšo sliko in uvodne misli čitati le-onega.


Začel bi lahko z ugotovitvijo, da je Pro Evo letos slabši od Fife (seveda verzije za XB360 in PS3). Pa nasvidenje in hvala za vse proste strele. *pisec se žvižgajoč oddalji v sončni zahod, medtem ko se za njim množice pristašev obeh serij zgrnejo v mesarsko klanje apokaliptičnih razsežnosti* No, ne bom, saj poanta opisa ni določiti absolutnega zmagovalca večnega dvoboja, temveč da vas kot ljudi, ki v digitalnih reprezentacijah nogometa cenijo zlasti verodostojnost preslikave zeleniške akcije, postavi pred ključno vprašanje: je PES 2008 zame tudi letos privzeta izbira?

Za kar največjo preglednost sta edini pravi izbiri ločljivost widescreen in kamera wide.

Če bi šlo sklepati po občutkih, ki ti jih pusti prvih ducat odigranih tekem, bi bil odgovor pretežno nikalen. Ko s Fifo 08 primerjaš elemente, pri katerih je bil Konamijev umotvor od pamtiveka svetlobna leta pred EAjevim - se pravi vsaj fiziko žoge in skeletne premike brcačev - ne moreš verjamet, kako je FIFA napredovala. Seabass in ekipa so glede na lansk

Na panojih vzdolž igrišča se rolajo oglasi za myspace.com in ign.com. *press* Modre kuverte. Klobuki z denarjem. *press*
o leto sicer lično prevetrili animacije: izboljšali so prikazovanje trkov spodnjih okončin nogometašev, padcev, zračnih dvobojev in hrbtnega zagrajevanja žoge ter vključili kup finesic v stilu vlečenja za dres. Obnašanje usnjene okrogline takisto ni nič slabše od lanskega, odštevši nekam sumljive pospeške pri podajah in odbitkih od nog, kjer je spet prisoten priokus fliperaškega učinka, ter občasne samodejne pobege žoge skozi korak pri sprejemanju podaj, grrr. Vendar next-gen preskoka, ki se je letos tako fantastično posrečil PESovi nasprotnici, tu ni opaziti. S selitvijo na strojno zmogljivejše mašine se žal ni zgodil niti tihoma pričakovan povratek k bolj umirjenemu tempu, ki bi dajal prednost razmišljajočemu modelu krojenja akcij. Že v primerjavi s Pro Evom 6 je z malo domišljije moč govoriti o pohitritvi, če se v edicijo za leto 2008 spustiš po mesecu zatopitve v Fifo 08, pa ti kmalu postane jasno, zakaj so spletni forumi polni šal na račun dejstva, da sta konkurenta letos zamenjala arkadno in simulacijsko vlogo. Tam, kjer je nova Fifa igra pedantne obrambe in pazljivega jurišanja s preudarjenim iskanjem odkritih soigralcev v napadu, PES 2008 često izpade špil brzinskih podaj, refleksnih odločitev in hitrih preobratov iz obrambe v napad.

Priklic možev pred gol je kul, a želeli bi si polnopraven urejevalnik prekinitvenih situacij.

Pro Evolution Soccer 2008
založnik: Konami
objavljeno: Joker 172
november 2007

75