IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » Prince of Persia Classic
Prince of Persia Classic

Retro

Dotični špil, ki ga kupiš na Xbox Live Arcade, je verna predelava izvirnega Perzijskega princa iz leta 1989, igre, ki je bila v prvi polovici devetdesetih malodane obvezna oprema vsakega peceja. Zanimivo je, da je še danes sveža, čeprav smo jo preigrali do onemoglosti. In tu ne mislim samo na predelavo, temveč na retroidno poganjanje dosovske verzije. Čeprav znam na pamet vse kotičke prvih nekaj stopenj, moram vsakič, ko nanese usoda, najmanj skočiti do meča in presabljati prvega stražarja.

Upajmo, da bo predelave deležna tudi raznolična dvojka, zlasti ker je večina ni preigrala podolgem in počez kot prvenca.

No, če je prva stopnja originala dovoljšen fiks nostalgije, me je gimnastično izpopolnjeni Classic povlekel vse do konca. Stopnje so prenešene do ploščadi in rezila natančno, tako da na prvi pogled dobimo le boljšo grafiko, plastično operacijo grajskih ječ in dekoracij palače. A skupaj s ksihtom princa iz The Sands of Time smo deležni tudi izpopolnjenih gibalnih sposobnosti. Namesto počasnega tempa iz izvirnika, ki je občasno zahteval še kirurško natančnost, novi princ teče in pleza tako tekoče, kot bi ga razganjalo po ogledu dobrega free running videa. Odrinjanje od sten, salte nazaj, prevali in skoki v napad - vse to ga odlično pripravi na točkovno tekmovanje v čim hitrejšem prečenju stopenj, ki je zadosten razlog za več igranj. V štorijalnem načinu lahko skušaš izboljšati poljubno stopnjo (z duhcem vred!), medtem ko Time Attack in Survival od tebe zahtevata, da enourno platformanje končaš nepretrgoma ali še brez smrti.

Edini spremembi igralnosti sta orožji obeh šefov. Bajsi seka z macolo, medtem ko Džafar vihti palico zlobe +3.

Čeprav si po nadgrajenem bajsiju iz šeste stopnje in Jafarju, ki meče uroke, zaželiš, da bi presenetili s kako konceptualno nadgradnjo več, je Prince of Persia Classic ultimativni način nabijanja nostalgije ali celo prvega srečanja z legendo. Sploh za ta denar.

Prince of Persia Classic
Ubisoft za xbox 360
objavljeno: Joker 168
julij 2007