IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Sherlock Holmes: The Awakened
Sherlock Holmes: The Awakened

Sherlock, doktor Watson, LordFebo, Conan Doyle, veleligenj in H. P. Lovecraft. Zeh.

"Dragi Watson, kako vam je bila všeč najina zadnja peripetija? Le kdo bi si mislil, da naju bo sled izginulega služabnika iz Londona peljala v Švico, na Škotsko in celo cež Lužo, pri čemer bova priča sektaškim ritualom za priklic ancientnega zla."

Dialogi, ki bi v taki detektivki morali biti svobodnejši, z izbirami in z možnostjo baranja po predmetih (po zgledu Broken Sworda), so povsem v naprej določeni, duhamorni in nepreskočljivi.

"Vse skupaj ni bilo niti najmanj podobno najinim doslejšnjim podvigom. Saj ne pravim, da bi morala vsevdilj preučevati umore prostitutk in starih bogatašev. Ampak tale dogodivščina je bila grotesknim, želodec obračajočim prizorom navzlic najbolj razvlečena, duhamorna in hkrati morbidna."
"Dragi Watson, ste se nemara razvadili? Moji primeri so bili vendarle zmerom pusti kot barva vaše obleke. Če želite bolj akcijsko službo, poiščite drugega družabnika."
"No, no, Sherlock, ne kujajte se. Dobro se zavedam, da streljanja in tepeža ob vas ne bom doživel. A morate me razumeti, da sem to pot polovico časa zehal, preostanek pa se čudil vašim nelogičnim, skrajno nesmiselnim dognanjem, ki so se, na moje še večje začudenje, vedno izkazala za pravilna."
"Dragi Watson, mojega analitič

The Awakened vsebuje cthulhujevske elemente. Tega drugače v izvrnikih ni mogoče najti, saj je Lovecraft pričel s Cthulhujem po Doylovi smrti.
nega uma ne pozna nihče bolje kot vi. Kako se lahko čudite izsledkom povsem jasnega deduktivnega sklepanja?"
"Pri tem vam moram pritrditi in klobuk dol pred vašim genijem. A kljub temu si ne morem kaj, da ne bi križem gledal, kako v svojem sobnem laboratoriju delate kemijske poskuse, ki jih razumete le sami, in kako najdete sledi tam, kjer jih nihče drug ne. Vas res ne dolgočasi, da prečešete vsak centimeter podolgem in počez?"
"Dragi Watson, veste, da sem kemik po izobrazbi in da rad vohljam. Taka je narava mojega dela. Moja dolžnost je biti pozoren na sleherno stopinjo, kocino ali prgišče zemlje, ki ni na pravem mestu. Imam prirojeno veščino opazovanja in ta talent kljub navidezni dolgočasnosti ne sme iti vnemar."
"Da, da, vse to je res. Zabavljam le čez svoje poslanstvo opazovalca, saj prav nič ne uživam, ko ure in ure prebijeva na eni lokaciji. Spomnim se, kolikokrat sem po temeljiti preiskavi predlagal, da se vrniva v vaše domovanje na Pekovski ulici, pa ste me zavrnili, češ, da je gotovo še kak uporaben dokaz. In glej ga zlomka, res sva ga našla. Le kako vnaprej veste, da je na posameznem prizorišču moč najti denimo nata

Po Silver Earringu, ki je bil od strani gledajoč, je pogled tokrat prvooseben in gladko premikajoč se po 3D svetu. Stvar nikakor ne pride do izraza, saj je grafika zanič in monotona.
nko pet, ne le štirih sledi? Po eni strani mi je to fascinantno, po drugi plati pa me ta vaš sedmi čut naravnost straši in bega. In potemtakem si mislim, čemu sploh potrebujete mojo pomoč. Mar bi vse postorili sami."
"Dragi Watson, izkušnje naredijo svoje. Obnašate se kot šolarček, saj na tak način delujem vseskozi."
"Ne bodite licemerski, gospod Sherlock. Ravno vi ste tisti, ki iz mene delate šolarčka. Le zakaj ste mi navsezadnje vseskozi postavljali testna vprašanja o odkritjih, na katera sem moral odgovoriti z do črke pravilno besedo, drugače se trmasto niste nikamor premaknili? Ne umem brati vaših misli in neprestano prebiranje vaših beležk je izkušnjo le še poslabšalo."
"Dragi Watson, to je bil edini način, da ste sledili dogajanju, sicer bi resnično prespali vso operacijo. Poleg tega sem enako metodo vpeljal že v zadnji avanturi, ko sva raziskovala skrivnost srebrnega uhana, pa niste imeli nič proti."
"Ampak tedaj ste izbrali drugačen, zanimivejši pristop, in za nameček je bil primer, dasiravno zaradi vašega perfekcionizma ter vtikanja nosu v sleherno mišjo luknjo slično dolgovezen, bolj življenjski. Konec koncev sva bila vsaj med ljudmi. Tokrat pa so bile žive duše zelo redke. Še najin domači londonski okoliš je bil povsem izumrt."

Zagonetke so vseh sort, od macgyverskih kombinacij predmetov do takihle puzel, in prav tako vseh težavnosti. V splošnem gre za zajeban špil.

"Dragi Watson, tak je očitno današnji svet. Sivina in turobnost vsepovsod. Sam ne morem nič za to."
"Imate prav, le kdo bi se ob dekapitiranih truplih, iz katerih lezejo kače, in bitjih z lovkastimi obrazi sekiral zavoljo mrtve okolice."
"Dragi Watson, zdaj ste pa že cinični. Mar vam je bilo na najini odpravi sploh kaj všeč?"
"Priznam, da se mi je nekaj klasičnih logičnih ugank, kot sta bili oni s številčnim dešifriranjem in risanjem pentagrama, vtisnilo v spomin. Drugače pa, kot sem dejal spočetka, mi zadeva ni sedla in je delovala bolj kot moraste sanje kot resničen detektivski primer. Sem vesel, da je to za nama."
"Dragi Watson, tudi jaz, tudi jaz. Zdaj pa, če dovolite, bi rad malce poprijel za gosli. Skočite prosim do moje hišne pomočnice in jo pobarajte, kako napreduje sipina solata."

Sledi so vsepovsod, zapaziti pa moramo čisto vse, saj dotlej Sherlock neče damu. Jalovega klikanja in prečesavanja je zato mnogo veliko.

Sherlock Holmes: The Awakened
založnik: Frogwares / Ascaron
objavljeno: Joker 166
maj 2007

38
dolžina
korak nazaj od slabega predhodnika
Sherlockove igre so privzeto dolgočasne
neprivlačen zaplet
popolna linearnost in vseobveznost