IGROVJE
stranka » igrovje » wii » Sonic and the Secret Rings
Sonic and the Secret Rings

Nič Tails, nič Shadow, nič Robotnik. Le Sonic in Sneti, končno sama.

Nič čudnega ne bi bilo, če bi publika Secret Rings vnaprej odpisala kot griš. Skorajda ni kultnega lika iz iger, ki bi padel tako nizko kot Sonic, saj se mu režijo celo Črvi. A glej presenečenje, po katastrofi s PS3 in 360ice ter obupu s PSPja je wii dobil igro, ki ni v sramoto niti konzoli, niti licenci.

Dinozavrska beštija Legebitrine barve je samo ena od raznolikih nevarnosti in ovir, ki prežijo na modrega ježa. Hitreje kot teče, bolj veselo je, a več spretnosti potrebuje za ogib.

Hvala Alahu so avtorji pozornost vrnili na Sonica, saj igramo le in samo z njim, namesto da bi se matrali z armado njegovih družabnikov. Hkrati so ga prenesli v sveže okolje popkornaste Tisoč in ene noči, kjer ježevcoid pomaga ohraniti dotično knjigo pred zlobnim duhom. Na roko narisane slike, ki skupaj z obilico niti ne obupnega govora (na voljo je tudi izvirni rižožerski, hai!) tvorijo vmesne sekvence, dajo posrečen občutek nedeljske animiranke.
No, bistvo je v tipično sonicovskem igranju. Brez sitnih pustolovskih elementov in neposrečenih alternativnih prijemov s plavo glavo naprej pičimo v 3D stopnje, ki obilujejo s prstani in drugimi dobrotami, a tudi z nevarnostmi. Izbira poti je omejena, saj smo pripeti na tračnice, a to je le dobro, saj se Rings na ta način spremenijo v trirazsežen posnetek nekdanje 2D bliskovitosti. To je Sonic, ki smo ga pogrešali: greš hitro, hitreje, najhitreje, skočiš kanalji na betico, se z alienskim refleksom ogneš pasti in spet greš, greš, grrreeeeššš! Kontrolna shema z nagibanjem daljinca, ki ga držiš postrani in gumba uporabljaš za skakanje, sunek naprej pa za pobijanje sovragov, je prenesetljivo natančna, barvita grafika je solidno natančna in ubijalsko brza, razgibani nivoji pa so dosti boljši kot v duhamornem Sonicu za PS3 ter 360ico. Vstavljen je še lahkoten frpjski element, saj špil vsebuje stotnijo spretnosti, od preklica skoka, kar rabi kot zavora, do izboljšanih Sonicovih lastnosti. Te pripisujemo enemu od štirih prstanov, na katerih je prostor omejen, in tako ježa prilagajamo zahtevam nivojev.

Saj pomnite tisti skakalno-šibalno-ničjasni občutek z mega driva? Sonic za wii ga verno poustvari. Zdaj so na vrsti NiGHTS!

Res je, da je različnih svetov le sedem (dasi drži, da je po njih razmetan lep kup izzivov in da je smisel Sonica mojstrovanje stopenj skozi ponavljanje, kar je tu neprimerno bolj mogoče kot na playstationu 3), da je težavnost ostra, da je hoja nazaj nerodna, da so multiplayerske mini igre dolgocajtne in da bi lahko spretnosti bolj izpilili, saj vsebujejo nekaj nazobčanih robov. Ni pa dvoma, da so Secret Rings fina igra in pošten korak k oživitvi legende. Kako ironično, da so se jo ravno zdaj odločili poslati v bunker!

Sonic and the Secret Rings
Sega za wii
objavljeno: Joker 166
maj 2007

75

 
sorodni članki