IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Europa Universalis 3
Europa Universalis 3

Yohan najprej s Turki osvoji Rim, nato z Azteki Španijo, na koncu pa s Culukafri Kranjsko. In to z eno roko v spodnjih hlačah.

Predstavljajte si, da vas rajcajo zgodovinski atlasi. Stopite v knjižnico in poiščete razdelek z zgodovinskimi knjigami. Listate eno za drugo in vsakič, ko naletite na zemljevid, zateglo zastokate. To se mični knjižničarki zazdi sumljivo, zato pristopi in vas pohotno vpraša, če potrebujete pomoč. Rečete ji, če vam lahko pridrži atlas ...

Upiranje raje je bilo v tistem času tako vsakdanje kot picajzli v javnih hišah.

Star skandinavski pregovor pravi, da so fetiši gonilo napredka, zato je gornji uvodič na mestu. Paradoxovi Švedi so namreč spacali tretji del sage o zgodovini renesančne in razsvetljenske Evrope, tokrat razširjene čez večji del zemeljske oble. Za tiste, ki te blagovne znamke ne poznate, naj povem, da gre za tako imenovano podzvrst velike (grand) strategije, katere glavna značilnost je, da je središče dogajanja postavljeno na orjaški, večplasten zemljevid, razbrazdan z mejami in neobičajnimi hieroglifi, ki predstavljajo enote, mesta ter značilnosti provinc. Okvirni cilj je zlepa ali zgrda pobarvati čim več zemljevida s svojo barvo. Po občutku ob igranju je Europa Universalis 3 precej bolj podobna zadnji Civi kot prejšnjima deloma. Priokus Imperialisma in celo prastarega Colonizationa je neogiben, s tem, da imamo tu opravka z realnočasovnico z možnostjo aktivnega premora. Miško ganjamo po nič manj kot 1700 provincah, od tega je 450 vodnatih, in ukazujemo skoraj trem stotnijam državnih subjektov, prisotnih na zgodovinskih zemljevidih sveta med prelomnima letoma 1453 (padec Vzhodnega rimskega cesarstva) in 1789 (francoska revolucija). Za začetek vladanja si lahko izberemo katerokoli letnico in zemljevid bo vedno natančno ustrezal zgodovinskemu stanju. Četudi se osnova sliši zapletena, je avtorjem uspelo ustvariti razumljiv uporabniški vmesnik, kjer kako okno nasilno skoči v drugega le občasno. Do neke mere je v pomoč uvodni učitelj, ki je kratek, prijazen in te lepo navadi tehnike pravilnega plavanja. Vdihni, zamahni, izdihni, zamahni ... Nakar te vrže v jezero lave. Na srečo je priročnik obširen in prijazno spisan, tako da se bo začetnik, če mu ne bo žal časa za nekajurno poglobljeno študijo in ima vsaj nekaj fetiša z začetka opisa, hitro počutil kot riba v lavi. Ekhm. Vodi.

Turški vpadi v slovenske dežele so zelo verjetni. A še večja je verjetnost, da se Avstrija in Ogrska spajdašita sto let prezgodaj. Turki nato cepnejo.

Europa Universalis 3
založnik: Paradox
demo: natlačenka 163
objavljeno: Joker 163
februar 2007

77
zgodovinskost
veličina
prijazen videz
še nevidena odprtost ...
... ki lahko vodi v še nevideno zmedo
ni kampanje, scenarijev in pametnega zaključka
goljufivo računalo