IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Medieval 2: Total War
Medieval 2: Total War

Ogenj, meč in Sneti Tič božji. Evropa ne ve, pred čim bi se bolj tresla.

Pa imej življenje, familijo, natrenirano telo in bistre misli pri igrah, kot je Medieval 2! Zlodjeva reč te dobesedno priklene na stol, ure neslišno frčijo mimo kot z mahom podkovani konji in vse ostalo ponikne v somrak nepotrebnosti. Nič čudnega ni, če se, ko si na dobri poti do osvojitve vse Evrope ter Bližnjega vzhoda, ozreš in ugotoviš, da so ti oprode pobegnili, princesa se ti je skurbala z vsemi paži na gradu (ter nekaj spletičnami), pred durmi utrdbe pa stoji kruti barbar Ur Ed Nik in rjove, da se zidovi krušijo: "KJE JE OPIS?!?!!"
Mah, bo že počakal, tu je treba poskrbeti za plovbo čez Atlantik, papež je spod okrancljanega klobuka privlekel izobčenje, čeprav sem mu šenkal vojsko za pohod na Jeruzalem, dovčerajšnji partnerji me zabadajo v hrbet, rulj v prestolnici se punta, osrednji armadi manjka lokostrelcev ...
Prav, prav, mudel. Ne izgubi okovanih gat.


Razlika v kakovosti grafike glede na Rome je na močnejših strojih osupljiva. Seveda travice in glajenja robov na starinah ne boste zrli.


Torej: po izletu v stari Rim (Rome: TW - Joker 135, 92) se serija Total War v znani obliki vrača v dobo, koder se je raševinasto potikala v prvem Medievalu (J111, 91). Časovni okvir je sličen, od leta 1080 do 1530 našega štetja, z večino res zanimivega dogajanja v poznem srednjem veku, torej v 14. in 15. stoletju, skupaj z iznajdbo smodnika ter izbruhom črne kuge. A vsebina je ipak razširjena, saj zajema odkritje in zavzetje Novega sveta leta 1492, s čimer konkretno poseže v novi vek. Ta, historična plat se bo komu zdela dolgočasna, a prav izpostavljanje zgodovine je eden od temeljev izkušnje. Vsak fakt resda ni na svojem mestu (spočetka je na karti Stockholm, dasi so ga ustanovili šele v 13. stoletju, generali že v štartu nosijo celovit viteški oklep, čeprav se je ta pojavil kasneje), manjkajo imensko slavne osebnosti in navsezadnje države niso bile stalno zapletene v spopade. A vobče Medieval 2 hvalevredno oživlja duha hištorije, na račun česar ga je pohvalil znani švedski zgodovinar Peter Englund. Vsakovrstni dogodki niso prazne vrstice iz šolmošterskih bukel, ob katerih učenčad crkava od dolgčasa, temveč te njihova krutost in neposrednost pretreseta, od kuge, ki ti pobere tričetrt prebivalstva, nakar se ti sesuje ekonomija in rukneš monitor skozi okno, prek vdora tulečih Mongolov do razturja na bojnih poljih. Totalna vojna kot orodje za sodobno navdihnjene učitelje zgodovine, seveda z veliko spremljevalnega čveka in usmerjanja? Zakaj pa ne - in še Civo ter Europo Universalis zraven!
Špil na videz nudi ožji pogled na srednjeveške evropske in sorodne razprtije kot predhodnik. Dočim si lahko tam nadzoroval enajstero narodov, jih imaš zdaj sprva le pet: Anglijo, Francijo, Španijo, Sveto rimsko cesarstvo in Beneško republiko. A nič manj kot ducat nasprotnih strani je moč odkleniti v kampanji (Turke, Bizantince, Mavre, Egipčane, Dance, Škote, Poljake, Portugalce, Sicilijance, Madžare, Milančane, Ruse), medtem ko neigralni Azteki, Mongoli, Timuridi in Papeška država količino frakcij pripeljajo do nezanemarljivih enaindvajset, kar je največ v seriji. Sleherna ima prednosti in pomanjkljivosti. Španci se ponašajo s silnimi galejami in dobro lahko pehoto ter konjenico, a v ranem obdobju nimajo težkih prašinarjev in suličarjev. Po drugi strani je Sveto rimsko cesarstvo zaokrožena sila, ki v poznem obdobju ostane brez poklicnih vojska. Nobena ni vsemogočna in pri vsaki je treba, vsaj na pri višjih zahtevnostih, paziti na to, s čim se odlikuje in kje zaostaja.


Samodejno razreševanje bitk je nagnjeno v prid računala, kar je navsezadnje razumljivo. Fuj potuha!

Medieval 2: Total War
založnik: Creative Assembly / Sega
demo: natlačenka 160
objavljeno: Joker 161
december 2006

85
luštna nadgradnja uveljavljene serije
količina vsebine in orjaškost merila
blazna nalezljivost, epska veličastnost in neskončne možnosti za ponovno igranje
impresivna izvedba
obsežno leglo hroščadi
luknje v umetni pameti
manko pravega napredka
okvirčki:

Papeške norčije