IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » Pro Evolution Soccer 6
Pro Evolution Soccer 6

Sneti preklinja Konami, a še vedno ne neha igrati. PESi seldžuški!

Komaj se je sonce 27. oktobra dvignilo nad obzorje, že sem sedel v avtu in pičil v 80 kilometrov oddaljen kraj. Čemu? So li tam nudili zastonjsko liposukcijo? Tržili vudu lutko Lunija, Kralja zamujenih rokov ("Looney, King of Missed Deadlines")? Ne, nič takega. Dobili so namreč na dan izida Pro Evolution Soccer 6 za xbox 360. V trenutku, ko sem to izvedel, mi je dol viselo, da bom špil plačal kot zasebnik, saj bi ga kot opisovalec itak dobil zastonj. Zum zum sem bil na poti ponj. Ja, tak je vpliv PESa, kultne simulacije žogobrca, na PESjane.

Grafika je sicer v HD, vendar močno izdaja staro poreklo. Malo večja količina animacij in ostrejše teksture dotičnega prav nič ne skrijejo.

A četudi sem za Pro Evo pripravljen kuriti cekin, bencin ter polnočno olje, to ne pomeni, da ne opazim njegovih pomanjkljivosti. To zlasti velja za PES6 na xboxu 360, ki je dovolj drugačen kot na PCju, da si zasluži ločen opis. Po eni strani je igra sicer odlična. Na igrišču deluje tako, kot bi Konami porihtal večino najbolj tečnih napak in iz stare osnove naredil nekaj, kar bi igra od nekdaj morala biti. Žoga je težja in skorajda ni podvržena fliperaškemu učinku odbijanja med igralci ter okvirjem vrat. Umetno pamet so zrihtali na številnih področjih, tako da so redka odskakovanja obrambnežev in njih tupa prekrivanja ter nepredvideni izleti napadalcev v ofsajd. Sposobnosti športnikov so dokaj v skladu z resničnostjo, uvedli so nove vratarske parade, v slogu PES6 za računala je dosti manj prekrškov pri presingu. Istočasno ta Evo nima nekaterih motečnosti iz taiste verzije, kot je brzinsko prediranje obrambe brez velikega truda. Največja razlika med dotičnim in PESi drugod je tempo, saj je odvijanje tekme jako zložno, od potovanja žoge do teka fuzbalerjev, ter taktično. Pro Evo 6 za 360ico zahteva več načrtovanja, oprezanja, podajanja za ustvarjanje položaja in iskanja lukenj kot kadarkoli. Več časa je za možganjenje, napadalci kljub boljšemu postavljanju teže pobegnejo obrambi in če priložnost ni čista, bo šel strel težko noter. Gol je zajebano dati in ko ga prejmeš, natanko veš, čemu se je to pripetilo - vsled razumljivega, dodelanega notranjega mehanizma, ki upošteva tako znanje kot srečo. Vse to pomeni, da je dotični PES do začetnikov in tistih, ki bi radi nemudoma zadovoljujočo izkušnjo, neprijazen, med drugim zavoljo umetne pameti, ki z nižjih nivojev ostro preskoči v neusmiljenost. Hja, je pač za nogometne sladokusce.

Količina čudnih situacij je zmanjšana - kar pa še ne pomeni, da je izdelek docela brez njih. Noreli boste še vedno.

Toda PES6 za xbox 360 kljub frišnemu občutku ni nič drugega kot update Pro Eva 5. Drugačen kot na PCju, a vendarle. O pravem next-gen motorju ne duha, ne sluha; celo več, igra v ogromno pogledih ne vsebuje niti trohice izboljšav in izvirnosti, od zastarelih enajstmetrovk do občutka, da je vse skupaj na tračnicah, ko streli letijo mimo gola na venomer enake načine. Takisto prihaja do enako tumpastih situacij kot na PCju, sodniki pa še vedno ne znajo kaznovati grdobij na sredini. Podobo tvorita v HD prestavljena stara grafika, ki ji luštno večja količina animacij ne pomaga k nadmoči, in dobrodošla, toda samoumevna nativna podpora širokozaslonskosti. Komentar je taisti, ki so ga posneli pred, oh, ne vem, petintridesetimi leti, navijanje takisto, le da se zdaj sliši napotke s trenerske klopi. Meniji ter uvod so enaki kot v PES6 za PC, s smešno muziko vred, tako da po izvedbeni plati FIFA 07 za X360 dobesedno pomete s Konamijevim izdelkom. Načinov je malo: igranje na enem teveju za do četverico; puščavništvo v obliki klasične Master League s komaj kako spremembo, posamezne lige, pokala in urjenja; ter multiplayer po Livu. Ta deluje skozi ancienten vmesnik, ki ne pozna čvekalnice in nudi le rangirane ali neragirane tekme eden na enega. Nič 2 vs 2, lig, turnirjev. Na srečo je spletna koda solidna in srečanja so na običajnem ADSLu 1024/256 tekla gladko ne glede na to, ali sem igral s Slovenci, Nemci oziroma Britanci. Manjka International Challenge, ni štacune PES-Shop, štadionov je celih osem, ni moč shraniti posnetkov golov, achievementi so žaljivo lahki. Licenčna plat je zadovoljiva, a vnovič nepopolna: izrezali so vso Bundesligo razen Bayerna, Chelsea so London FC ... Kljub temu lahko editiraš le imena fuzbalerjev, pri čemer na 360ici nimaš možnosti, da bi namestil fanovske zaplate.

Ja, vem, vse slike so z ene tekme. Pripišite to Konamiju, ki je slično ohrn z novinarskim materialom kot z izboljšavami svoje fuzbalske serije.

Pro Evo 6 za xbox 360 je igra dveh polovic, ee, polčasov. Ko na zelenici vse deluje, kot bi moralo, kot resen e-fuzbaler ceniš taktičen tempo, študiraš nianse in uživaš v globini. Umetna pamet ni za odmet, a če imaš rednega, sposobnega soigralca v živo oziroma se rad udejstvuješ čez Live, je tole v mnogo pogledih najboljši Pro Evo za katerikoli sistem. Nakar te zbode temna plat: 60 EUR si odštel za update, ki nima dosti zveze z naslednjo igrarsko in konzolno generacijo; nivo napredka je sramotno nizek; manjkajo številne dobrote iz verzije za PC; orenk zaplata bo potrebna, da bo zadeva blizu spodobne zloščenosti ... Tedaj te prime, da bi Konami od zadaj podrl z drsečim štartom, mu 'po nesreči' pohodil mednožje in se delal nedolžnega. Da bi torej storil isto, kar so oni tebi in kar močno skeli - čeprav se potem tekma veselo nadaljuje.

Pro Evolution Soccer 6
Konami za xbox 360
objavljeno: Joker 160
november 2006

77