IGROVJE
stranka » igrovje » pc » FIFA 07
FIFA 07

Sneti se dere s tribun: "Pro Evo za predsednika, FIFA za predsednico!"

Ni dolgo tega, kar me je prijatelj, učitelj na osnovni šoli, pobaral, če imam kak fuzbal za njegove mulčke. V šolo odnešeni playstation 2 ga je sicer naredil za najbolj priljubljenega prfoksa daleč naokoli, a to je zahtevalo davek v obliki dostave svežega softvera piščančkom. Kot za(go)veden zagovornik strumnosti frišnega rodu sem mu seveda takoj ponudil Pro Evolution Soccer, hvaleč ga do obisti, raztapljajoč se v opisovanju njegovih brezčasnih odlik. A v zameno sem fasal le dvomljiv pogled in seznanjenje z besedami, ki so mu jih gizdalinčki namenili že vnaprej: "Pa da nam ne bi Pro Eva nosil. Pro Evo sux. FIFA rulz!"

Ob imenih je zdaj lahko stalno izrisan graf, ki kaže, kako dober je igralec v šestih temeljnih lastnostih, od dolgega strela do zaključevanja. Kul.

Sem mu zaradi bogokletnosti v hibiskusov čaj kojci natrosil strihnina in šel njegovim varovancem strojit kožo? Nikakor. Glup sem bil jazst, saj je utopično pričakovati, da si bo široka mulčad želela igrati PES. Konamijev prvak sicer vsebuje arkadne elemente, a je simulacija, v kateri je treba za učinkovito brcanje delati. Prav zato množicam ni dostopen - FIFA pa je izbira slednjih. Deloma vsled preprostejšega igranja, deloma zaradi bolj prepoznavnega imena, obilice blišča in brezhibne licenčnosti, s čimer ima Pro Evo stalno težave. Direktne primerjave so neumestne, saj je eno za ene, drugo za druge. In mirna Hotiza.
Toda ta spokojni, obvladljivi svet se je letos postavil na glavo. V Fifino moštvo je namreč uletela nova metla, producent Joe Booth, in začela kruto pometati. Možak je uvidel žalostno dejstvo, da FIFA ne ve, kaj bi bila rada, arkada ali simulacija, in da skuša amatersko združevati elemente obojega, pri čemer se vse bolj lomi. Zaklel se je, da bo to spremenil, in rezultat je naslednji: čeprav 07 ne doseže kompleksnosti Pro Eva, se mu dodobra približa, ob čemer ohrani preprostost in spektakel, po čemer je znana. Drugače povedano, je arkadna simulacija z odlikami obeh svetov.  Temelj vsega je dokaj zapleten sistem ravnanja z okroglim usnjem, ki je istočasno tako kompliciran, da bodo z njim solidno zadovoljni pristaši realizma, ter zadosti simpl, da nedeljskim igralcem ne bo delal prevelikih težav. Skrajneži na obeh straneh, ki želijo bodisi totalno simulacijo, bodisi lahek dribl in zaključno kanonado, bodo neprepričani. A 07 pokriva vse vmes, s tem, da cilja direktno na največjo skupino odjemalcev, torej one, ki ne želijo prežvečenih poneumljenosti (večina prejšnjih izdaj), obenem pa jim ne dogaja nekaj, v česar maksimalni izkoristek je treba vložiti stotine ur (PES).

Nogometaši so obdarjeni z več kot 1500 novimi animacijami, kar se definitivno pozna.

Na igrišču je zadeva na hiter zadeg očesa resda videti kot tipičen nov del serije, tako v negativnem kot pozitivnem smislu. V prvem grafika ni baš napredovala, saj ne gre za next-gen verzijo z xboxa 360; igralci so za sveže vizualne pojme grobi in enostavni, travnata površina flehasta. Je pa res, da je licenčnost znova na višku, zakaj moč je izbirati med moštvi iz 27 lig iz dvajsetih držav. To pomeni več kot 510 ekip z reprezentancami vred, kjer je na svojem mestu praktično vse. Ne glede na to, ali izbereš kako evropsko, azijsko ali južnoameriško enajsterico, so avtentični tako simboli in dresi kot najnovejši prehodi nogometašev ter frisna in telesna sličnost. Draž tega, da lahko uživaš v kompletnem sebi ljubem timu, najsi bo to s Ševo okrepljeni Chelsea, ponižani Juventus brez Viere ali dunajska Austria z Nastjo Čehom, je dolga leta eden od temeljnih kamnov Fifinega uspeha. 07 pri tem ne razočara. Celo tako prijazna je, da nudi internetno obnavljanje postav v poletnem in zimskem nakupnemoknu.

FIFA 07
založnik: Electronic Arts
demo: (na)tlačenka 159
objavljeno: Joker 159
oktober 2006

83
po dolgem času FIFA, ki jo je vredno igrati
izpiljen sistem in kup novosti
interaktivne lige ter dostava rezultatov
omejeno ubadanje z moštvom
grafično neposodobljena in strojno ne najbolj optimizirana
moteče malenkosti
okvirčki:

FIFA na konzolah