IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Flight Simulator 2004: A Century of Flight
Flight Simulator 2004: A Century of Flight

Komandant Stane se sprašuje - je FS2004 nateg ali resnični napredek? Smo v vesolju sami in kdo je ubil Džona Kenedija?

Pred sto leti sta brata biciklista Wilbur in Orville Wright prišla v obmorski počitniški raj Kitty Hawk v Severni Karolini (kakopak se je to dogajalo v Čezlužju) - vendar ne na izležavanje. V puščavi blizu mesteca Kill Devil Hill sta postavila tračnice, nanje namontirala svoje letalo z motorjem in 17. decembra 1903 odletela v zgodovino. Pilotiral je Orville, fotograf John Daniels je stisnil priložnostno fotko in svet ni bil več tak kot prej. Microsoft častitljive obletnice za svojo serijo Flight Simulator ni hotel zamuditi, zato so že 2001 povsem novi ekipi zaupali delo na nasledniku takratne inačice. A pustimo ob strani zmedeno poimenovanje (veliko bolj logično bi bilo Flight Simulator 2003, sploh zaradi obletnice) in raje sedimo v pilotsko kabino.

Jaz da si ne upam pod Eifflom? Pa ja da... Hej, kam meri tisti specialec z ostrostrelko? Zakaj mi nihče več ne maha in kaj počneta tista dva miraga za mano?

V osnovi se Flight Simulator 2004 od pradeda FS1 ni dosti spremenil. Za vso serijo je itak značilen evolucijski pristop, ki ima za posledico zelo počasen napredek. Večina fenov ni nagnjena k drastično novim stvarem (drugače bi že zdavnaj presedlali na kaj drugega), poleg tega pa hoče Microsoft za vsako ceno obdržati združljivost tja do FS2000, če ne še dlje. Vse to počne iz več bolj ali manj upravičenih razlogov. Eden pomembnejših je gotovo nepregledna množica dodatnih pokrajin, letališč, letal in drugih objektov, ki jih amaterji in profesionalci po vsakem novem FSju štancajo kot pon

DC-10 v ostrem zavoju zapušča San Francisco. Hej, capitano, ne razmišljaj toliko o novi stevardesi in raje dvigni kolesa!
oreli. Resnici na ljubo so le redki res dobro narejeni, vendar o okusih ni dobro razpravljati. Kakorkoli, kupci bi bili prav gotovo vsaj globoko frustrirani, če ne penasti, ko njihova zbirka dodatkov v novem simulatorju ne bi več delovala. Microsoftu nategovanje stare kode do nezavesti za nameček čisto ustreza, saj bi sveža zahtevala veliko časa, truda in kakopak denarja. Microsoft je standardnemu naboru letal stoletnici letenja v čast prvič v zgodovini FS dodal kopico novih. Izbor jim ni ravno v čast, a vseeno. Preizkusiti je mogoče flyer bratov Wright, Curtisov JN-4D jenny, britanski bombnik iz prve svetovne vojne in kasneje enega prvih potniških letal vickers vimy, ryan NYP 'Spirit of St. Louis', s katerim je Charles Lindbergh kot prvi preletel Atlantik, tu je ford tri-motor, lockheed vega, s katerim se je proslavila Amelia Aerhart, slavni douglas DC-3, ki je postavil temelje modernega potniškega letalstva, sledi dehavilland comet, s katerim so Britanci zmagali na hitrostni dirki od Združenega Kraljestva do Avstralije, zbirko starin pa zaključi piper J-3 cub, s katerim so se leteti naučili stotisoči in katerega modernizirana izvedenka z močnejšim motorjem je delovni konj na marsikaterem letališču.

Eno najbolj razširjenih letal na svetu, piper cub, je narejen iz aluminijastih cevi, prekritih s povoščenim platnom. Pogled iz kabine je čudovit.

Prva stvar, ki bo šokirala stalne uporabnike, je novo štartno letališče. V čisto vseh Flight Simulatorjih doslej se je avantura pričela na Meigsu, majhnem letališču v neposredni bližini Chicaga. V FS 2004 pa ne več, saj ga je dal runkelj-župan Chicaga preorati. Meigs je v igri vseeno na voljo v nepreorani inačici in ga je mogoče brez težav postaviti v staro vlogo, a začetek je drugačen. Ko smo že pri letališčih: enaindvajseterica njih, večinoma ameriških, je precej podrobno izdelana, dočim so ostala izboljšali in se zdaj veliko lepše vključujejo v okoliške teksture. Obenem so opremljena z ustrezno signalizacijo (talne oznake, table z imeni voznih in vzletno-pristajalnih stez). Po želji in upoštevaje zmogljivost računala je moč nastaviti veliko bolj realističen umetnopametni promet. Sem in tja je sicer zapaziti kako anomalijo (na nekaterih velikih letališčih je letal le za vzorec, na nekaterih majhnih pa čakajo v vrsti za vzlet), a brez teh najbrž ne bo nikdar šlo.

Flight Simulator 2004: A Century of Flight
založnik: Microsoft
objavljeno: Joker 121
avgust 2003

76
izboljšave na nemalo področjih
vreme
veliko starinskih letal...
...toda njihov izbor šepa
letalni model je še vedno fuč
napol dokončan izdelek
nategovanje z nazivom