IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Battlefield 2: Special Forces
Battlefield 2: Special Forces

Sneti

Tako kot želje njihovih kupcev se razširitve delijo v dve kategoriji: tiste, ki prinašajo še več istega (kar je najbolj zanesljiva pot), ter one, ki si upajo poigrati s temeljno zasnovo. Special Forces se navidez sicer uvršča med slednje, a se izkaže, da ga gre v veliki meri uvrstiti v prvi tabor.
S tem ni nič narobe, saj mnogi nočejo žokanja v preizkušeni recept. Je pa res, da bo tisti, ki se nadeja nečesa orto frišnega, razočaran. Medtem ko EA govori o velikem poudarku na kao nevidenih pehotnih specialcih raznoterih držav, kar pomeni šesterico kvazi novih strani (ameriški tjulnji, britanski SAS, ruski specnaz, arabske posebne enote, uporniki, vstajniki), so to le malo preoblečeni stari poklici. Vsaka frakcija je razdeljena na enake službe kot v BF2, se pravi, da si lastijo ostrostrelca, mitraljezca, dohtarja, podpornika ... Nekateri poklici imajo prilagojena orožja,

Naj bo okolica ruralna ali urbana, dobro staro snajpanje s slemen vedno obrodi sadove!
kot sta nova bazuka in karabinka z daljnogledom, in vsi so obdani z avtentičnim govorom ter uniformami. A to so dodatki, ki so daleč od pretresljivih in taktiko spreminjajočih. V tem pogledu so zanimivejše igračke: plezalna vrv s kljuko, vrv za spuščanje, granate za oslepitev (flashbangi), solzivec, plinska maska in nočnogled. Špagi omogočata hitro vzpenjanje po stavbah in spuščanje z njih, kar je vsled večje orientiranosti kart na urbano okolje dobrodošla novost. Po eni strani si med potovanjem gor ali dol izjemno vabljiva tarča, po drugi pa lahko na ta način prehitiš oziroma prelisičiš sovraga. Flešbengi ti za kratek čas krepajo vid, dočim ti solzivec pogled zamegli, tako da je nujna raba plinske maske. Posebej prve folk že kar nesramno zlorablja. Spočetka najbolj zanimiv dodatek so očala za nočno gledanje, ki pridejo prav na mrakobnih prizoriščih. A ta so le tri in stalno snemanje ter nadevanje nočnogleda, ki normalno svetlobo ojača do te mere, da vidiš en drek (virov svetlobe ne moreš fentati, saj pogon tega ne podpira), postane nadležno. Kljub poudarku na pehoti so prisotna nova vozila, med njimi jurišna helikopterja apache in hind, štirikolesni ATV ter vodni skuter. Toda pod črto se strani funkcionalno gledano razlikujejo zelo malo.

Plinska maska je obvezen pripomoček, ko se začno širiti oblaki zadušljivega prdca.

Najpomembnejša sprememba v Special Forces je osmerica novih kart. Usmerjene so bolj mestno, z manj odprtih področij, in so v splošnem kakovostne. Nekatere so sveže (Gator - goreča letalonosilka, Devil's Perch - napredovanje po hribu), druge izpeljanke starih (Karkand -> Warlords). Prizorišča so najboljši razlog za nakup in so skorajda vredna dobrih petih jurjev, kolikor zahtevajo za SF. Skorajda zato, ker kvazi novi pehotni razredi niso nič posebnega, ker imajo vozila na vsaj polovici kart še vedno ključno vlogo (SF naj bi bili totalno usmerjeni v pešadijo, a niso), ker je enoigralstvo udejanjeno z enako debilnimi boti (ter je celo okrnjeno, saj ni mogoče na vseh kartah) in ker zopet ni bilo poskrbljeno za dovolj testiranja, preden so razširitev spravili v trgovine. Najprej je treba sneti 300 MB zaplate in jo namestiti, nakar si priča še daljšemu včitavanju nivojev kot prej. Špil rad skače na namizje in nazaj, sto let rihta senčilnike, čeprav nisi spreminjal ničesar v grafičnih opcijah, gesla so na lepem neveljavna, iskalnik strežnikov bluzi (zopet javlja, da je server poln, čeprav ni bil, ko si kliknil nanj, ob spremembi iskalnih pogojev se mu zna zbloditi in je treba igro ponovno zagnati...) in po razširitvi je paket strojno zahtevnejši od BF2. Višek hecnosti pa je, da se ti ob zagonu pokaže oglas za nakup Posebnih frocov prek EAjevega spletnega servisa. Šurči, bom dvakrat nabavil!
Srž igre še vedno seka in nove karte so luštne. A bojim se, da za marsikoga to ne bo dovolj, zlasti če je občutljiv na nategunsko reklamo in nezloščenost.

Battlefield 2: Special Forces
založnik: Electronic Arts
objavljeno: Joker 150
januar 2006


 
sorodni članki