IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » Wipeout Pure
Wipeout Pure

Sneti

Prvo, kar opaziš pri Wipeoutu Pure, je podoba. Da je PSP zmogljiv, v teoriji in po določenih drugih naslovih sicer lahko veš - zares pa to vidiš šele, ko poženeš to grafično mojstrsko zapakirano futuristično dirkačino. Natančne teksture, izjemni svetlobni učinki, zlasti pri žarenju pogonov, eksplozijah in vožnji po ceveh pod vodo, na nemalo mestih živa okolica prog (cepelini, orjaške vetrnice), vremenski pogoji, kot so dež, sneg ter megla ... Hudo. Pomanjkljivost pa je, da se zato tedaj, ko je na zaslonu veliko vozil in/ali ka-bumov, akcija začne zatikati. No ja, sekundo ali dve negladkosti ponavadi prestaneš brez posledic, čeprav je res, da te lahko že taka malenkost stane učinkovitega peljanja zavoja.

To je dokaj specifična igra, saj futuristično pojanje ne bo sedlo ogromno ljudem. A to ne vpliva na odličnost.

Wipeout Pure je namreč zahtevna, natančna dirkačina, ki kljub temu, da po ZF-progah pri visokih hitrostih krmilimo raketna vozila na zračni blazini, nič ne mara za brezglavo tiščanje. Če se v Ridge Racerju avteki odbijajo od robov steze, ko se zaletavaš vanje, se tu ob stiku nosa z ogrado vsaj pošteno, če ne docela zaustaviš. In dejstvo je, da traja, preden dobiš občutek za vodenje bolidkov, ki skladno z ostrino zavoja izgubljajo hitrost. Stara garda, ki je igrala davni Wipeout 2097, bo imela s tem resda manj problemov. A mojstrovanje zračne zavore z L in R, ki omogoči pogumnejše jemanje ovinkov z drsenjem na račun brzine, je ne glede na izkušnje v seriji stvar vaje in umetnosti, dočim je memorizacija izvrstno speljanih, dostikrat razcepljenih, valovitih in ob strani nezaščitenih prog bistvena. Tu pride do izraza naslednji adut, in sicer ta, da je ista steza nekaj povsem drugega že, ko zamenjaš vozilo (ta se ločijo po obliki, masi in štirih kategorijah - hitrosti, potisku, ščitu ter nadzorljivosti), kaj šele, ko napreduješ skozi razrede. Ko v upokojenski klasi vector naštudiraš vse, kar se naštudirati da, in preideš na venom, ostaneš zgolj dolgega nosu. Ko z osvajanjem turnirjev (klasičnih zbirk posameznih dirk s točkovanjem) pripehaš do phantoma, pa se šele zaveš, kaj je to potreba po hitrosti. Zviz! Za adrenalin dodatno skrbijo pospeški, ki jih udejanjaš s peljanjem čez ikone puščic na tleh, ter številna orožja, ki jih pobiraš z vožnjo čez ikone s križcem. Ta so, kot veli Wipeoutova fantastična oblikovalska tradicija, predstavljena s sličicami, ki si jih je treba zapomniti, da sploh veš, kaj imaš na zalogi, segajo pa od sledljivih raket prek bomb in min do neranljivosti in avtopilota. Noben bonus ni preveč silovit in namečkoma je moč tiste, ki ti ne dišijo, izkoristiti za majceno obnovitev ščita. Naenkrat lahko namreč držiš le eno krepelo.

Proge se vijejo po drevesnih ravnicah, med stolpnicami, pod vodo, v dežju in snegu ... Raznolik je ta špil.
Kar se tiče dolgoživosti, je WP dobro založen. Na voljo so posamezne dirke; niz turnirjev, kjer odklepaš razrede vozil in steze; dirka na čas proti duhcu; prosta vožnja v solo na izbrani progi; in zanimivi modus Zone, kjer na retro enostavnih progah pelješ vedno hitreje, dokler zdrži ščit. In tu sta še ad hoc večigralstvo za do osem sodelujočih, kjer je možno sodelovati tudi v turnirjih, ter dolpobiranje dodatnih vsebin s Sonyjevih strežnikov. Takoj po lansiranju PSPja sem si privoščil Gamma Pack dveh novih ladij, štirih stez ter prav toliko kožic. Sicer so slednje grde, so pa vozila in proge kul. Ter zastonj.

Način Zone gre vedno hitreje in šteje pike, dokler ne eksplodiraš. Zanimivo, izvirno, zabavno.

Višjo oceno preprečujejo nekam ponavljajoči se turnirji, kjer se dostikrat zdi, da pelješ vedno in iste proge le zato, da se podaljša igralni čas (itak vedno štartamo zadnji, na čelu pa je vseskozi skoraj vedno en in isti), ter umetna pamet, ki v razredu phantom postane neprijetno morilska in zdi se, da vsi nasprotniki krepela čuvajo samo za vas. A če damo to dvoje na stran, je Wipeout Pure izvrstna dirkačina, ki demonstrira PSPjevo strojno moč ter vsled izpiljene, zahtevne zasnove ponudi ničkoliko ur čistokrvne dirkaške zabave.

Wipeout Pure
Sony za PSP
objavljeno: Joker 146
september 2005

87