IGROVJE
stranka » igrovje » pc » X-Plane 8
X-Plane 8

Airman ugotovi, da X-Plane omogoča vse razen poonegavljenja stevardes. Škoda.

Civilnih simulacij letenja se založniki danes izogibajo kot pijanec žene, saj še tako nadmočna letalščina v prašičevca prinese precej manj kot povpračna 3D streljanka. Toda prav v tem kriznem času rdečelasi Američan Austin Meyer simulacijo X-Plane prodaja kot sveže žemljice. Tipček, ki svoj izdelek klamfa večinoma sam (ima le par ožjih pomagačev), je v svetu letalskih simulacij tak fenomen kot Linus Torvalds med operacijskimi sistemi. Izdelek zadnje čase prodaja tudi v škatelni različici (14 jurjev pri nas), zasebno letalo in vsakih nekaj let nova korveto, ki ji letos dela družbo ferrari modena, pa pričajo, da mu posel cveti. Eden od razlogov je tudi ta, da ima X-Plane jasno politiko nadgrajevanja. Ko recimo kupite DVD z različico 8.00, lahko s spleta zastonj vlečete popravke vse do verzije 8.99 (če med igranjem v ploščkosuku nimate namestitvene okrogline, vam popravki delujejo kot nakajminutni demo). Vendar na naslednjo večjo inačico (9.0) špila nagradili boste ne, če ne boste spet odprli mošnjička.

Nova pridobitev Letala X so 3D kabine. Instrumenti so berljivi, ročice se žal ne premikajo.

Poglejmo si torej osmico. Na bajsiplošček so poleg osnovnega programa zapečeni soliden spisek letal, urejevalniki frčev, pokrajin in profilov ... ter ozemlje Severne Amerike. Čezlužje zato, ker je pokrajina vsled lepšega in natančnejšega videza obilnejša, vendar imamo možnost, da ostali svet prekrijemo z zaplatami iz različice 7, ki zajemajo ves planet. Teksture, ki so nalepljene na Zemljico, so sedaj bolj realistične, prav tako skupek vključuje posebne karte visoke ločljivosti za pogled na planet iz orbite. X-Plane je namreč ena redkih simulacij (če ne edina), s katero se da pojati po vesolju. Tudi ob brisanju nizko nad tlemi ne boste ostali ravnodušni. Izris stavb, cest in ostalih objektov je zdaj precej boljši, zahvaljujoč Austinovemu pomagaču, ki je spisa

Ako tale špajzšutl v enem kosu spravite na trdna tla, si lahko čestitate. Jazst si nisem.
l napredne podprograme za stvarjenje okolice. Letenje nad pisano pokrajino, posejano z nepregledno množico hiš in stolpnic, je nič manj kot osupljivo. K všečni grafični podobi pripomorejo atmosferski učinki ob sončnem vzhodu in slabem vremenu. Pomladitev so doživela letala, ki so bolj očesu prijazna, saj so končno dobila prosojna stekla kabine in bolj dodelano obliko, nanovo pa so izrisani vsi instrumenti v kabini. Ne smem pozabiti niti na podporo 3D kabinam (katerih raba bo zares zaživela šele čez čas, ko bo na voljo več letal, ki bodo imela ustrezno zmodelirane kokpite).
Kaj pa letalni model? Če ste prebrali opis Letala X 7 v Jokerju 121 (ocena 85), veste, da je špil s tega stališča vrhunski izdelek. Letala se ne obnašajo po vnaprej vnešenih podatkih v tabelah, kakor 'realistično' deluje simulator Malega mehkega, temveč programska koda vsak objekt na letalu razdeli in izračuna sile na posameznem delu krila, trupa, propelerja in tako naprej. Za nameček brihtni softver okrog letala ustvari vektorje vetra oziroma turbulence, ki delujejo na posamezen del zrakoplova. Polnjenje vrečic, na katerih piše air-sickness bag, še nikoli ni bilo tako zabavno. Simulator zna po novem oponaš

Pristajanje na ploščadih z lebdečneži je zahtevno opravilo, ki zahteva precejšno mero natančnosti.
ati množico okvar na letalu, kar je nadvse primerno za šolanje pilotov (za kar ima X-Plane pooblastila) in učenja novih naprav (priklop GPSa na računalo). Letalni model je zelo prilagodljiv in se ga da uporabiti pri bolj zapletenih plovilih, denimo pri letalu s prekucnima rotorjema, lebdečem reaktivcu harrierju, space shuttlu, cepelinu in helikopterjih. Ravno pilotiranje slednjih je veliko bolj uživantsko opravilo kot pri Flight Simulatorju. Program je bil hkrati deležen precejšnje optimizacije, kar se tiče porabe rama in procesorske moči; poleg tega Letečnež X poleg v Oknih in MacOSju zdaj deluje še v Linuxu. Manjših izboljšav je sicer vsaj še miljavžent in ko nam gospod Meyer po dopisnem seznamu vsake toliko postreže s spiskom popravkov, je kar težko verjeti, da lahko povečini en sam človek skrbi za tak projekt. Mogoče pa je štos v tehno glasbi, ki jo posluša med programiranjem? Resno, enkrat je zaprosil odjemalce, naj mu pošljejo kak dober štanc, ker drugače ne more delati. Vso svojo zbirko je namreč že preposlušal.

Zavoljo naprednega fizikalnega pogona zna X-Plane ustrezno simulirati tudi tak navpik vzletajoč reaktivec.

Toda prav zato (ne zaradi techna, da ne bo pomote) je težko pričakovati, da bo X-Plane popolna simulacija. In tudi ni. Množica novosti je precej v povojih in zaenkrat niso preveč uporabne. 3D kabine še niso dodelane, veliko letal je pobranih iz sedmice in niso prirejena novejšemu grafičnemu motorju, letalni model ga včasih pobiksa. Napredku navzlic je podoba simulatorja vseeno za časom in brez naprednih učinkov, ki jih omogočajo novejše grafikulje. A to nikakor niso resne zamere, zlasti ne za predane, hardcore pilote, ki jim je X-Plane (8) namenjen. Zaplate so itak že na poti iz Meyerjeve glave.

X-Plane 8
založnik: Laminar Research
demo: natlačenka/tlačenka 139
objavljeno: Joker 141
april 2005

84
najhudejši letalni model
simulator neomejenih razsežnosti
popravki kar dežujejo
pomlajena podoba ...
... vendar je še vedno daleč od popolnosti
porodna nedodelanost