IGROVJE
stranka » igrovje » pc » The Punisher
The Punisher

Sneti, Karlov mentor, v okrutni inačici Maksa Bolečine.

Karlo ni vedel, da ima to v sebi. Bil je mil, občutljiv, ukaželjen fant svilenih las, ki je rad sedel pred svojim računalnikom in se zabaval z igrami. Nihče mu ne bi prisodil, d

Karlov učitelj telovadbe, ki je šibkega dečka gladkih las tako nesramno šikaniral in ga silil k trebušnjakom (aua!), ga najebe.
a bi koga kdaj poškodoval; ko je teden predtem nesrečno stopil na polža, se mu je iz modrega očesca utrnila nedolžna, grenka solza. Toda v novem špilu, The Punisher naslovljenem, je Karlo našel temne kotičke samega sebe, nad katerimi je bil navdušen. Kot poligonski junak iz stripa, ki mu grdavži pokoljejo familijo, zaradi česar postane neusmiljen izvrševalec pravice po starodavnih zapovedih, se je prelevil v nekoga, ki dela dobro - na uživantsko slab način. Vsi škodljivi elementi družbe, nad katerimi sta Karlova napol zavaljena starša penila s kavča pred televizijo, brez moči in volje, da bi karkoli žrtvovala ter spremenila, so bili v dometu pesti in krogel. Tatovi, roparji, nasilneži, lopovi, zvodniki, izsiljevalci, posiljevalci, morilci, razpečevalci droge, lifralci orožja, m
afijska familija Gnuccijevih, kriva za smrt nekdanjega efbiajevca Franka Castla, zdaj Kaznovalca - da, zakrvavela bo sleherna taka bradavica, vsak madež na čudovitem obrazu popolne skupnosti, katere srečen del je bil s svojo družino njega dni. Večja vprašanja o tem, ali lahko pravico deli le Bog ali tudi človek, ki meni, da ga je On izbral kot svoje orodje (navsezadnje: če lahko država kaznuje in ubija v imenu Pravice, država in njen aparat pa je dan od ljudi, zakaj bi bilo tako napačno, če se kdo sam okliče za sodnika ter rablja v enem?), so Karlu ostala nepojasnjena. Marvelov strip pač ni sociološko-teološko-filozofsko delo, temveč je narejen za to, da s kanaliziranjem neizživetih čustev pusti vtis in prinese založniku $. Toda visokoletečih razlag ni potreboval. Spomnil se je zoprnežev v šoli, prevzetnega voznika na cesti, ki jih je na družinskem izletu z izsiljevanjem zrinil v jarek, tropa mladoletnih kretenov, ki so mu zbili sošolca, ko jim ni hotel takojci izročiti težko prisluženega mobitela; pa nepravičnih učiteljev, premajhne žepnine, runkljastih oddaj po televiziji, svojih grdih superg, kurjih prsi, mozoljave riti. To je bilo več kot dovolj za navdanje z jezo, ki jo je redko uporabil - ki je vsled svojega šibkega deškega telesa, zaenkrat nizkega položaja v šolski hierarhiji in bojazni, da ne bo več popoln sinko, niti ni poznal. Zdaj jo je in njen kozavi, napeti fris mu je bil všeč. Navalil je s Punisherjem, nadzorovanim iz tretje osebe, za vrat grdavža v stranski ulici, ki je želel oropati postavno mladenko, in mu napolnil jetra s svincem, da se je zložil na tla kot zasvinjana vreča brez krompirja. In potem naslednjemu. Ter sledečemu. Bilo jih je več kot dovolj: kriminalna združba, ki ji je bil bivši Frank na sledi, je bila orjaška. A ne dovolj, da bi se merila s hladno maščevalnostjo Kaznovalca in Karlovo mladostniško energijo, spojeno s silnim besom na ves svet. Bodo že videli, zdaj ima mišice in krepelo!

Prav tako si ne zasluži živeti fotr, ki je Karla vedno grdo gledal, če je dobil manj kot petico. American History X Deluxe!

In oboje je uporabil, da je golazen frčala na vse strani. Na premočrtno zastavljenih nivojih je kot za stavo uletavala z vseh strani in rešetala iz pištol, odrezanih pušk, uzijev, mitraljezov, bazuk. Toda Kaznovalni Karlo se ni dal motiti. Celo na najvišji težavnosti mu izpostavljanje kroglam ni delalo prevelikih težav, če je le izvedel klasični prijem naključnega sovražnika za vrat in si ga prižel ob svoj vroči, nabildani torzo kot trzajoči, jadikujoči ščit iz mesa ter krvi. Tedajci je orožje vihtel z eno roko in streljal skoraj tako natančno kot sicer; celo ob natančnejši, povečani pogled ni bil. Le malo počasneje je orodje radostne destrukcije nabijal. Na ta način je pogruntal taktiko, ki ga je ponesla skoraj skozi vso igro: razsuv vrat, naval v sobo, zgrab prve kanalje ino raba nje za ščit, postrel ostalih, eksekucija dotičnika. Tako ali tako so bili sovragi zabiti kot kljunaši: čeprav so se znali skrivati za stebri in se metati po tleh, so bili ti manevri mnogokrat bolj naključni kot ne.

The Punisher
založnik: Volition / THQ
demo: (Na)tla~enka 138
objavljeno: Joker 139
februar 2005

75
brutalna (zlasti posebna) zaslišanja, ki v notranjosti prebudijo zver
pravzaprav čisto luštna strelska akcijada
solidno prenešen duh stripa
odlična glasba
običajne usmrtitve se začno prehitro ponavljati
enako pretežno velja za ves špil
dostikrat debilno postavljene nadaljevalne točke
grafično revna
okvirčki:

Stari znanec


 
 
sorodni članki