IGROVJE
stranka » igrovje » pc » NBA 2K18
NBA 2K18

Sneti vrže trojko in zadene. Toda za naslednjo žogo hočejo evro!

Slovenska košarkarska evforija vsled uspehov naših #junaki je nekoliko popustila. Na njen rovaš se je in se bo s tem športom gotovo začel ukvarjati kak mladič več, dvomim pa, da bi se zaradi prvenstva nevemkoliko okrepilo zanimanje za NBA in njeno največjo videoigro. No, v konkurenci dveh, pri čemer ima EAjev Live stalno zvit gleženj, ni blazno težko biti najboljši. Pravzaprav dominacija seriji 2K škodi, saj si lahko razvijalci privoščijo karkoli. To je očitno iz leta v leto, ko špil pride in potrebuje niz zaplat, da ga spravijo v normalno stanje, a je bojkota bore malo. Ne dvomim, da je enako letos, kar pa ne pomeni, da nimam pripomb!

NBA 2K18 lahko igraš dosti arkadno, z osredotočanjem na podaje, met in pick n roll. Lahko pa izkoristiš nebroj taktičnih opcij in prednastavljenih akcij, ki se skrivajo v trenerskih menijih.

Prav zares en vece 
Za številne je prva postaja tvorba lastnega igralca, s katerim vnovič sodeluješ v zgodbeno podprti karieri. Temu načinu pravijo 'soseščina', neighborhood, in je častihlepen. S faliranim didžejem se sprva uveljaviš kot nadarjen ulični košarkar, nakar te NBA povabi v eno od ekip. Sledi veliko tekem z običajnim mycareerskim bildanjem statistik, kar je pomešano s širšo štorijo. Žal je ta klišejs­ka in se kljub mnogim animiranim sekvencam ne zapiše v spomin. Tudi liki so nesimpatični, zlasti azijska sostanovalka, ki ne neha tečnariti. Fabula je vpeta v prostonožno vand­ranje po soseski, kjer greš na igrišče med bloki za obračun tri na tri, domov se preobleč in mimo Iversonovega kipa k brivcu po frizuro. Istočasno se po 'hoodu gibljejo drugi igralci. Kar v redu, le zamud­no je vse skupaj in interakcija s sotrpini ni osmišljena. 

Vse večjo ostarelost pogona kaže zgodbeni modus. Čudni ksihti in plastična koža igri niso v ponos.

A to ni največji problem tega načina. Dosti večji zgražanje leti na to, da za vsako stvar potrebuješ virtualno valuto. Ko bi rad košarkarju izboljšal met, hit­rost in te reči, moraš odšteti cekinčke, k čemur te peha me­taigra 'road to 99' s ciljem nadgradnje vseh statistik na najvišjo mero. To niti ne bi bil problem, če bi bilo nabiranje soldov razumno hitro. Vendar letos ni. Zlatniki resda pritekajo od slehernega udejst­vovanja, od ločenih tekem prek telovadnice do kariere. A počaaasi, kot bi bil v Peku na minimalcu. In glej no, špil ponuja drugo, mnogo hitrejšo pot: nakup s pravim denarjem! Le-ta postopek močno pohitri in nudi veliko prednost tistim, ki lik uporabljajo v uličnem večigralskem načinu mypark. Taki pogoltnosti v igri za polno ceno ne bi smelo biti mesta. Da je notri, je sporočilo in test publiki: do katere mere vam lahko brez ugovora tlačimo penis v usta? Glede na to, da je prodaja dobra, ovir ni. 2K19 bo VC zato bržda terjala za izbiranje v menijih, spreminjanje grafičnih nastavitev in zagon igre.

Televizijskost je na visoki ravni tudi zaradi številnih kotov kamere in statističnih okenc. In ko izvajaš proste, ti konzola trese ekran!

Ko zažarijo reflektorji
To mikrotransakcijsko teženje se zažira v bistvo igre, ki je precej solidno. Pogon sicer nekoliko kaže leta in želel bi si večjih korakov naprej v animaciji ter videzu igralcev. Premikanje je še vedno nekoliko leseno, stik med telesi malce grob in veliko košarka­šev slabo prepoznavnih. 'Dragon' je recimo prejel napredek statistik, v ksiht pa si ni prav sličen. Da se osredotočajo na brade in švic, ni prava pot. So pa nadgradili šov pred tekmami, vključno s petjem him­ne in razgibanim dogajanjem v studiu, kjer med drugim debatira Shaq, komentar je izvrsten in dvoransko vzdušje seka. Nadvse se poznajo prednosti in minusi posameznikov, gibanje je nadvse tekoče in ni več padanja v animacije, ki se jih ni dalo prekiniti. 
Če igraš proti računalniku, pride do izraza naprednej­ša umetna pamet, ki dokaj zvesto oponaša dano ekipo in pristno vodi poligonska telesa. Silicij postav­lja blokade, se odpira na ključnih igralcih, podanike spravlja v fizične borbe, ki jih ti nato izkoristiš … Os­ta­jajo težave v tranziciji in situacije, ko sotrpini ne sledijo zapovedani akciji ali naredijo kako debilnost. A na splošno je dogajanje na parketu slično pravemu, tokrat tudi po rezultatih, saj desetminutne četrtine botrujejo realistič­nim izidom. Prava beseda je: organsko. V več­igralst­vu pa pride do izraza prenovljeni pokazalnik (iz)­meta ob igralcu, ki poleg tajminga sporoči tudi natančnost in pokritost. To je zlasti v redu v internetnih srečanjih, ki po zaplatah niti ne trpijo več za pretiranim zamikom, dasi je ta pri naključnih nasprotnikih vnovič večji kot pri obeh fuzbalih. Večina igralcev je pač doma onkraj luže.

Štorija se začne na ulici, kjer tvoj lik v seriji tekem privleče pozornost čudaškega agenta s krilaticami tipa "Learn to eat what you kill". A Fifina fabula je boljša.

Predanost in oholost
Na igrišču je NBA 2K18 dobra košarkaščina. Če najraje igraš fizično s kolegom, spletne tekme z obstoječimi ekipami ali (spet ne prav nadgrajeni) menedžerski modus, jo kljub neprestresljivi količini napredka glede na 2K17 lahko priporočim. Ako te ima, da bi se šel zgodbo ali lik iz nje popeljal na asfalt proti svetu, pa naj ti bo zadnja izbira na draftu. Prav tako opozarjam, da v osemnajstici ni več niti enega evropskega moštva, nad čimer se Ameri ne pritožu­jejo, dočim je to za nas precejšen minus. O reprezentancah in tekmovanjih izven NBA pa lahko le sanjamo. Lepo je na vrhu, a samota zna udariti v glavo. 

NBA 2K18
2K Games za pc, playstation 4, xbox one, switch
objavljeno: Joker 290
september 2017

69

sorodni članki