IGROVJE
stranka » igrovje » pc » The Signal From Tölva
The Signal From Tölva

Aggressor ima kovinski drob, zato se ga naceja z oljem in brez strahu čelno juriša v sovražni ogenj.

V prihodnosti vojn ne bomo bojevali z ob­čut­lji­vimi bitjeci iz mesa in krvi, temveč bomo za umazano nalogo izrabili hodeče konzerve. Na bojišču se bo udarila množica žvenketajočih robotov, ki bodo ob zadetkih ječali: »Au, moja baterija!« Medtem bodo človeški nadzorniki daleč nad bitkami – v orbiti planetov – posedeni v stole z VR-čeladami na glavah. Če bo njihov robotej storil konec, bodo pač zgrabili drugega. Kako bo taka nesmrtnost vplivala na oborožene spopade? Če gre soditi po tej prvoosebni streljanki, bodo terjali ogromno hoje in ne pretirano napetega obmetavanja z žarki.

Tölva je luštna izkušnja, če se ti nikamor ne mudi in imaš čas pohajkovati po opustelem planetu ter si ogledovati takšne spomenike njegove nekdanje veličine.

Odmevi preteklosti
Tölva je neugleden planet bogu za ritjo, kamor te pripelje skrivnostni signal. Odkriti moraš, kdo ga oddaja in kaj skuša z njim povedati, kajti špil je po zgodbeni plati misterij, ki ga odpletaš z iskanjem tajinstvenih sporočil. Ta so raztresena širom opustele pokrajine, ki kaže znake daljne vojne. Niz ravnin se sončijo okostja vsemirskih križark in izza skal nemo zrejo rjasta trupla mechov. Zelenje in ptičje petje so za silo prekrili uničenje, a ne dovolj dobro, da ne bi razbral zloveščih znakov, da se je tu dogajalo nekaj kataklizmičnega. Edini premikajoči se ostanki so avtomati za pobiranje starega železa, ki jih je neka korporacija pustila speče na tej pozabljeni zaplati zemlje. Kot nalašč, da jih shekaš iz vesoljske ladje in uporabiš za prečesavanje površja. 
Širom Tölve kolovratiš s humanoidnimi proletarskimi roboteji s puškami na ramah. Prisrčno hecni so, kar je bilo pričakovati od avtorjev Big Robot, ki so predtem napravili takisto robotski špil Sir, You Are Being Hunted. Kovinkoti stopajo z masivnim korakom in ob glasnem ropotu razpadejo na zobnike, ko jih laserski curek razčesne po sredini. Slog z risankasto, cel-shadano okolico spomni na Borderlands. Ampak Signal je vseeno resnobnejši naslov, kajti za pisano pokrajino se skriva pokopališče, ki ga odkrivaš korak za korakom. To rahlo neprijetno vzdušje, kjer imaš občutek, da nekaj ni v redu, je eden osrednjih motivov in te vleče k motrenju razbitin. 

Ponoči lahko izrabiš nekaj malega skrivalništva, saj te sovragi opazijo kasneje, če ne prižgeš svetilk. To je uporabno, ker ob alarmu takoj vsi navalijo nate.

Hiti počasi
Tölva je razmeroma odprt svet, kakršni so trenutno v modi. Resda te gorovja in radiacijski izbruhi us­mer­jajo na določene poti, toda karta je ena sama stopnja, po kateri so posajeni bunkerji. Pri njih se prerodiš, ko ti avtomat crkne, ali hočeš preprosto urneje potovati. V skladiščih je več kot dovolj hodcev, da je na vsakem koncu kakšen, ko tam potrebu­ješ avatarja. Crkaval boš dosti, saj je streljanje po­­­gosto in srdito. Zraven tebe namreč tam pristane še nekaj sovražnih banditskih frakcij, katerih roboti te ob uzretju streljajo v obraz. Boj je dokaj osnoven, saj ne pozna ždenja v zaklonih ali raketnega brzenja. Poleg treh žarkovnih pihalnikov imaš še energetski ščit in izbrano specialko, kot sta megabomba ali mo­­tenje senzorjev. Če te ugonobijo, se prerodiš v drugem robotu, tako da ne moreš izgubiti. Je pa to vseeno tečno, ker vozil ta okolica ne pozna in moraš do vsega pešačiti. Sovražna pamet je spodobna, a vseeno te rakom žvižgat pošilja bolj zaradi številč­nosti kot zvitosti. 

Hodeča ropotija ima vsakovrstne obraze, okončine in glasove, a vendarle v veliki večini spomni na ljudi. Želel bi si kakšnih monstrumskih robotejev.

Pozneje lahko surveyorje popelješ s seboj v napad, a njihov nadzorni modul ti pobere eno mesto za orož­je in niso brihtni. Običajno zakorakajo v sredo sovražnih sil in gredo urno na kose, čeprav jim sku­šaš pomagati. Tedaj se špil preobrazi v frakcijski spo­­pad, saj začno banditi napadati širom karte. In takrat se pokaže, kako plitva je Tölva v marsikaterem pogledu. Nimaš strateškega nadzora nad ob­ram­bo bunkerjev in jih ne moreš nadgrajevati. Posodabljaš zgolj lastno opremo, vendar raznolikost pušk ni velika. Nosiš snajperske žarkovnike za polaganje sovragov na daljavo in takšne na blizu. Sem in tja se več strani udari v vz­dušnem spopadu, kjer žarki frčijo vsevprek. Takrat vidiš, kaj bi lahko Tölva bila, če bi bil Velik robot ambicioznejši ali imel več novcev. Tako pa v mnogih elemen­tih stopic­­lja za velikani: vzdušje ne grabi za vrat kot v Stalkerjih, karta ni bogata kot v Far Cryjih in boj ne dinamičen kot v zadnjem Mass Effectu. Igra korakca kot tvoj robot v mestoma že mukotrpnem is­ka­nju naslednjega dela signala. Za 20 evrov je okej, če ti leži deset ur počas­nega raziskovanja planeta s temno skrivnostjo, kjer so pokončni le še roboti. Kaj več pa ne. 

The Signal From Tölva
založnik: Big Robot
objavljeno: Joker 286
maj 2017

69
lušten videz
skupinske bitke
dob­ro vzdušje
plitva v večini elementov, od boja do pripovedi in okolice
nadvse po­časno od­vijanje