IGROVJE
stranka » igrovje » 3DS » Mario Sports Superstars
Mario Sports Superstars

Kavbojc se nadeja teniškega komol­ca, dobi pa nintendov palec. V rit.

Nintendova prepoznavna maskota nabije Federerja, predribla Messija in napolni več lukenj kot Tiger Woods. Seveda, saj brkonja obvlada posebne udarce, kakrš­nih resničnost ne premore. Marievo športno udejstvovanje je vedno umeščeno na skrajno arkadni konec premice, koder se čisla zabavnost in odštekanost. Prav tam, kjer izraza 'simulacija' in 'realizem' nimata mesta, se odvija Sports Superstars, zbirka petih disciplin, v katerih se med seboj pomeri rado­živa kjotska kompanija. Nogomet, tenis, bejzbol, golf in konjske dirke so sicer okleščeni napram polnopravnim špilom v stilu Mario Golf (J251, 72) in Mario Tennis (J269, 78). A nič ne de, saj je vendarle pet igric v eni, kot nekoč na piratskih modulih!

Mario ni žogobrcal že celo desetletje. Prvikrat se fuzbal igra v pravi postavi, se pravi z enajstimi glavami na ekipo. Po dva igralca v timu sta glavna in imata posebne statistike glede na izbrani lik ter sta vešča superstrelov. Ostale zafilaš z gobicami, želvicami in slič­nimi generičneži. Nato jih urediš v formacije in nabijaš. Različno hitre in visoke podaje so tu, kot tudi šp­rintanje, kraja žoge in izvajanje kotov. Kljub določeni globini je vsebina siromašna, saj bi od Maria pri­ča­koval več razgibanosti, urnosti in priboljškov v stilu bomb. V pomoč ni niti kamera, ki jo sicer lahko oddaljiš, a vseeno terja pogledovanje na spodnji zaslon.

Tenis in golf bosta starim mačkom znana, saj temeljita na nedavnih vnosih spod prstov ustvarjalcev v hiši Camelot. To pomeni, da stojita na trdnejših in preizkušenih temeljih ter imata bolj dodelano igralno sredico, ki vle­če, začenši s tutorialom. Tudi pri ostalih treh igrah avtorjev iz Bandai Namca se urno priučiš osnov. Za to poskrbijo všečni pomagalniki in trenažni načini v obliki miniiger z nabijanjem žog skozi obroče ter v gol. Finese se razkrijejo, ko preklopiš na ne­omejen način in najdeš nekaj kompleksnosti. Tu je treba uporabljati vse gumbe in se naučiti mnogo kombinacij. Kjer je pri tenisu za različne udarce prej skrbel en sam gumb, imaš naenkrat pros­­te roke pri njihovi izbi­ri, zato je fino, da pred igranjem vsakokrat na hitro obnoviš znanje. Prizorišč je kar nekaj in obsegajo različne štadione, igrišča in proge. Vse je nintendovsko pisano, od plaž prek gozdičev do puščav.

Čeprav ga raja pojmuje kot drago sprehajalništvo, golf terja nemalo spretnosti. Tudi v vodovodarjevi inačici! Pozna razgiban teren, ovire, različne podlage in veter, tako da je treba slejkoprej preklopiti v ročni način, kjer žogici določiš vrtenje. Vmes moraš ob pravem času pritiskati gumbe, saj drugače trpita moč in natanč­nost. Postopek resda terja več potrpljenja, a zato fino nagradi. Ni ga čez občutek, ko okroglino pošlješ čez drevo, pri čemer ubogljivo kljub­uje vetru in pristane tik ob zastavici.

Mnogo upov smo polagali v nenavadne konjske dirke, a kdor je pričakoval Mario Kart v malem, bo nad popreproščenim drncem razočaran. Kljuseta tečejo samodejno, ti pa jih spodbodeš za krajši ali daljši turbo, vijugaš in skačeš ter pobiraš priboljške, ki povrnejo vzdržljivost. Merkanje nanjo je ključno, saj se v gruči obnavlja urneje. Glavna taktika je tako šparanje, da v zadnjem krogu ubežiš skupini ter potegneš skozi cilj. A izziva ni. Lahk(otn)a mini igra pač, s katero ciljajo predvsem na deklice – to postane jasno, ko vzameš v zakup vzrejo konja, ki ga poimenuješ Epona. Nato ga tamagočijasto čohaš in futraš ter mu nadeneš pentljo, diamantno sedlo in katerega od odklenljivih dodatkov. Na kraju se z njim prvoosebno sprehodiš po farmi.

A ravno ko zaobvladaš, ugotoviš, da enoigralst­vo obsega le po tri turnirje z ravno toliko dogodki, nakar preostanejo samo posamične tekme. Takšna je cena, ki jo plačaš za količino vklju­če­nih športov. Sicer imajo različni liki lastne specialke, animacije in statistike – Bowser je močan, princeska spretna, Yoshi uren. Vendar dvomim, da bo kogarkoli vleklo v neskon­č­no preigravanje za odklep hudejših različic junakov, ki so za mišji las krepkejše ali hitrejše. To je tudi edini način, da jih izboljšaš, saj se ne razvijajo tekom igranja. Slično je z zbiranjem kovancev, s katerimi kupuješ paketke virtualnih kart. Nekatere vplivajo na videz ali ojačajo like, a imajo spremembe premalo vpliva, tako da zanje ni baš motivacije.
Sčasoma se izkaže, da vsebine ni toliko, kot se zdi sprva. Zaman boš iskal odbite powerupe, sp­reminjanje v velikane in slično. Najhuje pa je z večigralstvom, ki prek spleta docela odpove. V napoto so že dolgi meniji, ki v vsakem športu dovoljujejo več možnosti, kar botruje razdroblje­nosti že tako maloštevilnih iskalcev zabave. Zato imaš srečo, če sploh najdeš spletno partijo, lokalnega povezovanja pa ni. Upoštevaje nihanje kakovosti športov in le navidezno polnovrednost Sports Superstars ni vreden denarja.

Najbolj instanten žur gotovo ponuja tenis, saj je kul že na lažjem načinu, kjer je izbiranje udarcev samodejno. A res zabaven postane šele, ko dojameš osnove in se naučiš spinov, smashev in volejev ter primernih odgovorov nanje. Kleč je v siljenju nasprotnika v napake, ki so nagrajene s priložnostmi. Te se pojavijo v obliki krožcev na igrišču, do katerih je treba zašprintati in vrniti primerno žogico. Enako kot v predlanskem Ultra Smashu na wiiju u. Škoda, da so izrezali spreminjanje v velikane, so pa tu dvojice.

Bejzbol je sicer privzeto bliže Američanom, a znabiti bo v takšnile preprosti in sila arkadni inačici sedel tudi neukežu. Temelji na metanju in nažiganju žogice s kijem, kar počneš s pritiski gumbov ob pravem trenutku. Bolj fino je mahati, koder so na udaru refleksi in natančnost, saj je s treningom obojega moč predvideti smer leta žogice. Kot metalec pa si pozoren na telo odbijalca in se zviraš, s čimer okroglini dodaš efektke. Osnovna pravila je vseeno treba poznati – ne le, da znaš izbrati udarec, ampak da veš, kdaj lahko zašprintaš in komu moraš podati.

Mario Sports Superstars
Nintendo za 3DS
objavljeno: Joker 285
april 2017

59