IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Night in the Woods
Night in the Woods

Kavbojc skače po nabiralnikih in na ves glas kriči: »MUTSEEEEEK!«

Mačkici Mae je počil trak. “Skinite se mi že z gr­be, mudi se mi na vaje z bendom,” je zabrusila materi, ki ji je očitala šolopust, in odvihrala kot prava uporniška najstnica. A že na vratih ji je postalo hudo, kot bo tudi vsakemu, ki se bo lotil tele od strani zrte interaktivne fabule. Izgled 2D-skakalščine namreč vara, saj arkadno hopsanje rabi samo kot lepilo, ki drži skupaj zgodbo, polno nenavadnosti. Hec­no je že prizorišče, propadajoče rudarsko mes­to, v ka­terem bivajo antropomorfne živali. Na verandi kos opazuje promet in kozel pometa jesensko listje. Še bolj pisana je klapa junakinje, ki sestoji iz rokerskega lisjaka, njegovega uglajenega medvedjega tipa ter gotičarske aligatorke. Ko muca ne pleza po strehah in hopsa po daljnovodih ter išče male skrivnosti, se druži z njimi.

Mae je za dvajsetletnico sila naivna in otročja. Saj ima svoje razloge, a se je z njeno zajedljivostjo in avtističnimi forami pogosto težko poistovetiti.

V socializaciji tiči poanta počasne igre, ki kar naprej nagrajuje s cvetočimi odnosi med liki in živahnimi dialogi. Mačka se vsak dan skotali iz postelje, pre­če­kira sporočilnik, odigra kakšno stopnjo igre v igri, ki sliči na Binding of Isaac, ter šeta po ulicah, počne lumparije in predvsem ogromno čveka. Po posebno naporni žurki se ji denimo odpre prijateljica iz otrošt­va, ob sprehodu po gozdu bolje spozna kolega, ki pod prestopniško zunanjostjo skriva nesigurno in nežno dušico. Vsake toliko pogovarjanje in sprehajanje prekinejo posrečene mini igrice, kot sta guitarherovsko igranje komadov ali streljanje s samostrelom. In, kar je najbolje – mačka vsak dan izbere, s kom se bo pajdašila, tako da ob prvem skozihodu gotovo ne bo videla vsega. Bo pa razkrila misterij, ki je večino igre potisnjen v ozadje. Del njega so tudi nočne more v obliki kratkih in lahkotnih skakalniških izzivov, ki so poleg premagovanja šteng in vzpenjanja na strehe edina vez s tipskimi plošča­da­ri­ca­mi.

Nekaj poskakovanja naokoli sicer je. Toda večino­ma so na sporedu dolgi dialogi in par odbitih mikroigric, pa režanje in občudovanje podobe.

Pod pisano, tekoče animirano in nasploh luštno risankasto podobo boš našel odrasle teme spopadanja z depresijo, kontemplacijo o obstoju boga in še marsikaj človeškega. Vseeno te zna zmotiti polžji tempo, kateremu ne pomaga obilica hoje, le navidezno vejenje dialogov in najstniški stil pisanja. A celokupno za dvajsetaka dobiš bogat in stilsko dovršen vizualni roman, ki je najbolj primeren za leže­ren večer pred televizijo ter ipak vsebuje dovolj bonbončkov, tako da ni vse le branje neskončnih oblač­kov s tekstom.

Night in the Woods
založnik: Finji
objavljeno: Joker 284
marec 2017

80