IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Candle
Candle

Kavbojc pleše med dežnimi kapljami, da le ne bi ugasnil plamen.

Pubeci in pupa garažnega studia Teku so sila ponosni, da lahko delajo na igrah brez vmešavanja velikih založniških hiš. Njihov prvenec Candle, mešanica klasične avanture in dvorazsežne ploščadne igre, je že v povojih na Kickstarterju deloval kot nekaj posebnega. Videz žanrske zmešanke, ki spominja na Abe's Oddysee in Samorost, so nam­reč v celoti napravili rokodelsko, s pravim črnilom, vodenkami in kola­žem. Srečoma so se izkazali tudi pri snovanju igralske sredice in štorije.

Ves živelj nosi maske, naj gre za človečke, kot je junak, ali životinjsko carstvo. V slednjem najdeš orangutane, zajce in še marsikaj.

Svečeniška štafeta 
Svet, v katerem prebiva protagonist Teku, je doživel že štiri vesoljne potope in prav tolikokrat so ga bogovi vnovič zgradili. Potrpežljivo so opazovali prebivalstvo, ki se je pričelo zavedati obstoja in je v nebo vzklikalo hvalo. Nastale so civilizacije, a z njimi se je pokazala grda plat bitij. Pohlep je prinesel prepir, ta je prerasel v vojne, zato so opazovalci stvarstvo požgali do tal. V novem ciklu se junak zave sredi napada na rodno vas. Zgodovina se ponavlja in na njem je, da zgladi spore med plemeni, predno bo prepozno. Šibak je in majhen, a vodnik luči se ne vda kar tako. S svečko namesto ene roke se poda vnesti svetlobo v deželo, nad katero se zgrinja tema. 

Teku počne čuda stvari. Zdaj skače čez vrzeli, pri čemer pazi na bruhajočo paro, v naslednjem trenutku pa rešuje miselnico in tuhta o predmetih v malhi.

Boj med svetlobo in mrakom odseva v igranju. Teku zna skakati, se grabiti za ploščadi, potiskati škatle, plezati in se potapljati. A ključna je ročica, ki jo more prižgati ob ognju. Luč nosi do oltarčkov, ki mu omogočajo prežarčevanje in shranjevanje položaja ali odprejo pot naprej. Toda preprek je mnogo in zagode mu jo najmanj deževje, slapovi in ribniki. Tudi sovragi ga žarečega prej opazijo, kar botruje takojšnjemu crkotu. Po drugi strani pa se nekatere živali bojijo plamenov. Ne, v neposrednem spopadu nima možnosti, zato ima srečo, da je brihten. Mimo ovir bo prišel z mozganjem, reševanjem puzel, pogovarjanjem in rabo predmetov, zlobneže pa bo prelisičil. 
Pri tem je ključno opazovanje blazno podrobnih okolij, kjer je vsako deblo edinstveno in vsaka cvetlica drugačna. Ravno zaradi prelestne podobe je obvezno prečesavanje v užitek, skrivnosti in namigi pa veči­no­ma ravno prav skriti. Navadno je na voljo dobrih pet zaslonov, medtem ko so miselni orehi večplastni. Ko se je treba prebiti mimo spečega stražarja, hodiš po prstih in paziš na žuželke na tleh. Obenem je treba mimo njega prenesti ogenj, kar povzroča preglavice. Naslednji trenutek pa iz slikarij pogruntati recept, popraviti ogrevanje v bajti ali z branjevcem odigrati namizno igro. Vse to zato, da Teku pride na trajekt.

Sporazumevanje poteka skozi animacije v oblačkih, kar izpade jako posrečeno. Samorost 3 je to počel na sličen način, a so tu sporočila jasnejša.

Zazrt v kres
Vseeno se ti občasno nemarno zatakne, saj je peščica soban peklensko skritih. Tudi poskušanje terja ogromno umiranja, naj gre za par delov, kjer je opravke treba časovno uskladiti do sekunde natančno, ali peščico nadvse zoprnih skakalnih odsekov. Tam se pokaže okornost nadzora, ki terja dosti privajanja. Tudi predstavitvena plat ni perfektna – ponekod v oči zbodejo črni robovi, drugod zmoti nepotrebnost vsevednega pripovedovalca. Sogovorci namreč vse nedvoumno obrazložijo skozi luštne animacije v oblačkih, nakar narator vse povzame. 
A to niso zamere, ki bi skazile končen vtis o dobrih deset ur dolgi pustolovščini. Tudi ko mi je Candle šel najbolj na živce, sem se veselil vsakega novega zaslona, ki skriva toliko čudovitih detajlov. Avtorji pravijo, da si najbolj želijo opevanja videza, in jasno je, da vanj usmerjajo pozornost na vsakem koraku odprave. Še pravljična zgodba ne mara za komplek­s­­nost in raje oriše nenavaden svet, ki se ti bo gotovo vtisnil v spomin. Pristop deluje in celota izpade posrečena. Dobiš jo za manj kot 15 evrov.

Avtorji se s podobo ne hvalijo tjavdan. Ročno narisan svet je dodelan in blaz-no privlačen. Domala vsako ozadje bi rade volje uokviril in obesil na steno.

Candle
založnik: Daedalic Entertainment
objavljeno: Joker 282
januar 2017

82
podrobno narisana podoba
všečna zmes avanture in ploščadarice
namigi, vpeti v okolja
dosti posku­ša­nja z umiranjem
okorno skakanje