IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Day of the Tentacle Remastered
Day of the Tentacle Remastered

Frjolčna lovka, Aggressorjeva stara nemeza, med podjarmljanjem sveta najde dovolj časa za prebarvanje svoje podobe. Dobili smo namreč posodobljeno inačico ene najbolj legendarnih pustolovščin, Day of the Tentacle Remastered.

V osnovnošolskih letih nisem maral avantur, saj sem imel to smolo, da sem se z njimi seznanil skozi bolj zaguljene predstavnice žanra. Ker je moja angleščina tistihmal še šepala, so Rogerja Wilca vselej pohrustale vsemirske grozote, Larry pa ni nikdar dobil. A vse se je leta 1993 obrnilo na glavo z eno igro: Day of the Tentacle. Četudi uganke v tej od strani gledani, pokaži-in-klikni pustolovščini veljajo za dokaj zahojene, je z iskrivimi domislicami in nalezljivim humorjem, podanim skozi navdahnje­no podobo, igralca zmogla odvleči skozi kri­žev­pot tuhtanj, ali je moč zobno protezo uporabi­ti na ameriški ustavi ali kako mačko spremeni­ti v dihurja. Takrat še ni bilo spletnih pomagal­nikov in trenutkov, ko si sredi vožnje v šolo fa­sal "AHA!" razsvetljenje, ne pozabiš. Dolgo je trajalo, toda naposled je legendarni špil dobil pomlajeno inačico.

Podobe, ki narišejo nasmeh na obraz sleherniku, ki še ima v sebi vsaj trohico igrivega. Razen gladkih črt so skorajda povsem enake starim, saj niso ničesar dodajali ali odvzemali. Spodaj vidiš stari vmesnik; pri novem je inventar treba priklicati.

Brez odčepnika v sekretu
Tentaklova risankasta okolica zagrabi s prvim prizorom in ne izpusti več. Uzremo trenutek, ko vijolična lovka, kreatura utrganega profesorja Freda Edisona, požlampa onesnaženo vodo. Pos­ledične mutacije ga iz manjšega pridaniča preobrazijo v genialnega superzločinca, ki se odpravi zavzet svet. Srečoma ga Edison uspe pohopsati z neškodljivim bratom, zeleno lovko vred in se oba nakani evtanazirati. A zelenec uspe prek hrčka poslati klic na pomoč znancu, piflarju Bernardu – nam. Oziroma tretjini nas, kajti v Day of the Tentacle nadzorujemo še njegova cimra, rahlo zblojeno študentko medicine Laverne in okrogloličnega rokerja Hoagieja. Med njimi je moč prosto preskakovati.

Žal sličice v reviji ne morejo oživeti, zato si Lavernino pos­kakovanje oglej vsaj na JuTubu. Animacij je dosti in ženejo pripoved – nobena avantura prej jih ni imela toliko.

“Očitno se bom moral vrniti v ... rezidenco,” sk­ru­­­še­no poreče Bernard, s čimer cilja na dogodke iz slovite predhodnice Maniac Mansion. Toda za igranje le-te ni treba poznati, saj DotT reči razloži nanovo. Sleherna podrobnost je obložena s čeb­ljavim komentarjem, ki ti ob odlični glasbi omogoči, da se brez težav potopiš v hudomušno pripoved, kjer je zelena lovka vodja hipsterskega benda in v premičnih straniščih potuješ po času. Druščina namreč uspe zakomplicirati položaj in kmalu Hoagie pade dvesto let v preteklost, Laverne pa pristane dvesto let v prihodnosti. Tam je lovki uspelo zasužnjiti ljudi, in to celo brez nadlegovanja japonskih šolark. 
Čas je pomembna osnova ugankarske plati. Gre sicer za klasično avanturo, kjer iščeš predmete, jih uporabljaš na pravih koncih in z namazanim jezikom prepričuješ okoliška bitjeca v dejanja, ki jim niso v ponos. Toda časovna komponenta doda svežo dimenzijo umske zafrknjenosti, ko dejanja v davni preteklosti vplivajo na stanje v futuri. Ker ti v neki situaciji manjka sesalni stroj, v ’prej’ poskrbiš, da se v ameriško ustavo zapiše, da jih mora imeti vsak dom. Takšni trenutki izpostavijo poglavitno odliko Tentakla: neznansko pos­re­čene izzive z rešitvami, ki so totalno bizarne, a istočasno totalno logične, ko se jih enkrat domisliš. Zvito dozirani namigi poskrbijo, da uspeh ni stvar mukotrpnega preizkušanja vsega, marveč bistrih idej.

Avtorji ti pustijo proste roke in te za raziskovanje ne kaznujejo. Zvečine lahko dokaj prosto čebljaš, ne da bi si zaprl možne poti dialogov, in stresanje z elektriko ne pusti trajnih posledic. (Laverne je že tako ali tako ubrisana.)

Odtenki vijolične
Day of the Tentacle sicer ni bila tako prelomna kot Maniac Mansion, ki je imel še več likov in kjer se je dogajanje vejilo, saj je tu premo­črtno. Takisto je moč orehe streti zgolj na en, vnaprej določen način. A vendarle je tako po ugankarski kot vzdušni plati brezčasen standard in še vedno navduši. Remastered ima namen spom­niti na zlate dni žanra, ko so avanture uživale tak status kot danes streljanke in mobe. Predvsem ima nalogo na to opozoriti mlajše generacije, ki jih lahko odbije okornost izvirnih inačic. Tako je moč v Remastered z dvigalko osvetliti interaktivne predmete, da se lahko sceloma posvetiš tuhtanju. Vmesnik iz glagolov pa so nadomestili s priklicnim krož­nim menijem na desnem miškinem uhlju. Prin­cip deluje v redu, a mu manjkajo bolje ure­jene bliž­njice, ki bi omogočile preprostejše izvajanje najpogostejših dejanj (razen, če se napiflaš tipkanih ukazov). 

Protagonisti si predmete prosto delijo skozi tale časovna stranišča na štrbunk iz laboratorija dr. Freda. Na srečo ti ni treba hoditi do njih, marveč je izmenjava hipna s potegi v inventarju.

Sličice so povzeli po izvirnih in jih olepšali v višjo ločljivost z minimalnimi popravki. Menda gre za pristno podobo, ki so si jo zamislili pred triindvajsetimi leti in jo uzreš na originalni škatli. Vsekakor hvalevredna preobrazba, čeprav se ni čisto posrečila. Opazno je nespremenjeno, nizko število sličic v animacijah, pa razkorak med obnovljenimi liki in ozad­­ji, ki je posledica bolj gladkih linij. Sam sem se novega videza kmalu navadil, a kogar preveč moti, lahko po zgledu preštrihanega Monkey Islanda prestavi tako v originalno slikovje kot v prvotni vmesnik in muziko! Inačice Maniac Mansiona, ki jo lahko v DotTu igraš, se pa niso dotikali. Lušten dodatek je še komentar avtorjev, vendar moram pograjati njegovo okornost, saj nad njim, ko ga vklopiš, sko­raj nimaš nadzora. Vseeno ga priporočam ob drugem igranju, saj razloži, od kje izvira tis­­to preklemano pomivanje kočije.
15 evrov sicer ni tako malo, kajti špil ne sodi med dolgometražne. Kdor se vsaj malo spomni rešitev iz otroštva, bo zadevo speljal v dveh ali treh večerih. Vendar je to primerljivo z drugimi pomladitvami, Day of the Tentacle Remastered pa ti med reža­n­jem nikdar ne dovoli, da bi ti bilo novcev žal. 

Day of the Tentacle Remastered
založnik: Double Fine
objavljeno: Joker 273
april 2016