IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Jagged Alliance Flashback
Jagged Alliance Flashback

Aggressor se odpravi na poletni dopust, kjer postreli vojsko in napravi državni udar.

Mnogo oboroženih konfliktov v tretjem svetu se je že odvilo, odkar je pred poldrugim desetletjem potezna strategija Jagged Alliance 2 postavila zlati standard taktičnega simuliranja umazanega najemništva. Vse od tedaj ljubitelji žanra moštvenih strategij čakamo na naslov, ki bi jo nasledil. Takega, ki bi z enako natančnostjo ponazoril improvizacijo, ki jo morajo oddelki plačancev uporabiti za preži­vet­je sredi nevarnih dežel. In vse skupaj spojil z vzdušno klimo markantnih likov, ki so streljali hude enovrstičnice hitreje kot Švarci svinec iz brzostrelke. A izjalovili so se vsi novejši poskusi. Back in Action izpred treh let je bil luknjav špil, takisto zunanji 7,62 High Calibre, ki je zgleden postal šele po več letih modanja. Na žalost niti Flashback ni odrešitev - podleže zaradi podobnih vzrokov kot ostali in s podobnimi simptomi.

Res v redu je zahteva po rabi različnih sort orožja, saj večjim puškam na blizu zaradi okornosti pade učinkovitost. Poleg kalašnikovke moraš nositi tudi pištole in brzostrelke.

Skrita vojna
Flashback je narahlo postavljen v svet prejšnjih dveh delov in se odvija pred obema. Izmišljena karibska otoška nacija San Hermanos je leta 1988 ujeta v primež povzpetnika z imenom The Prince. (Ni znano, če prepeva, gotovo pa ima diamonds and pearls.) Po robu se mu postavi odporniško gibanje, ki pa je mnogo šibkejše. Kot človek agencije CIA, zadolžen za umazane posle, moraš zbrati skupinico plačancev in napraviti n-ti prevrat v skriti vojni ameriških tajnih služb. Prizorišče in nasprotniki so torej poimensko drugi kot v znanih delih serije, toda zaplet je hkrati na moč domač. Na spisku oboroženih mož in žena najdeš znane borce, od Ivana in Fidela do Scullyja, dočim so med preostale pomešani novinci z imeni največjih donatorjev na Kickstarterju, heh.
Po karti malega otočja v realnem času z gručicami do šestih bojevnikov šibamo med sektorji in jih zasedamo v poteznih taktičnih spopadih na izometričnem bojišču. Na osvojenih delih karte nato izurimo lokalno milico za obrambo, kajti sovražni vojskovodja je tečen in skuša ozemlje pridobiti nazaj. Ko se narišemo pred njegovimi vrati in ga ustrelimo v obraz, je igre konec. Srž je v prelisičenju lokalnih soldatov, ki jih je treba premagati z boljšo taktiko in premišljenim opremljanjem svojih vojščakov. Ti z ig­ranjem postanejo navdušujoči frajerji, ki sovraga čez pol karte neopaženi pihnejo med oči. Z izkuš­njami se izbolj­šujejo v nekaj lastnostih, kot sta merjenje in ši­vanje odtrganih udov. Pravo drevo veščin pa je sp­ričo manka denarja izostalo.

Liki imajo samosvojo špraho, s katero te pozdravijo po telefonu, ko jih najemaš. A raznolikih vrstic ni dosti in se hitro začno ponavljati.

Kot shirani gverilec
Te povedi se z žalostjo spomniš mnogokrat, saj botruje marsikateri pomanjkljivosti Flashbacka. Na primer: ker avtorji pri danskem Full Controlu niso imeli časa vdelati vlamljanja, so vsa vrata v igri bodisi odprta, bodisi nepredirno zapahnjena. V vasicah lahko opravljaš mimogredne kveste za domorodce, ki se ti nemara pridružijo, toda vpliva karizme ali pregovarjanja ni. Ves boj se odvija v eni ravnini, saj se na strehe ne da splezati. Prince kljub nagrabljenemu bogastvu še ni slišal za oklepna vozila. Najhuje pa je, da imajo liki omejeno besedišče, zato kompleksne odnose v moštvu iščeš zaman! Če nisi res mahnjen na bojevanje, boš zato kmalu zehal nad pozabljivo izkušnjo. Čeravno so se avtorji pridušali, da bo Flashback v vsem nadgradil Jagged Alliance 2, je posledično kvečjemu njegova okleš­če­na inačica. To še posebno zamerijo tisti, ki projekt spremljajo od Kickstarterja, saj so jim obljubljali celo igralčevo utrdbo.

Ko malopridnežev ni na spregled, se lahko po tropskih vasicah prosto sprehajaš. Tako odkriješ trgovce z redkimi oklepi in kak postranski kvest. Ko te nasprotniki ugledajo, igra preskoči v potezni način, tako da ni napadov iz zasede.

Toda v morju neizpolnjenih obljub se Flashback pri nečem kljub vsemu dobro odreže - pri strelskem boju. Z obliži po izidu so rešetanje dodelali in sledi mnogim zakonitostim balistike, dočim na natanč­nost vplivajo številni dejavniki, med njimi poš­kod­be strelca. Namečkoma lahko mnogotera orožja dodobra prilagodiš z dodatki. Ob začuda luštni muziki zato v špil zlahka zmečeš dva ducata ur. Če le sov­ražna umetna pamet ne bi bila zvečine tumpasta! Šele pripadniki elitne prinčeve garde ne izpadejo kot glinasti golobi.
Flashback košta slabih 20 evrov. S tem je primeren za tiste, ki serije ali žanra še ne poznajo dobro in jih privlači taktična igra z modernimi specialci. Zanje ni slab špil. Veteranom pa se bo zdel vse preveč pomanjkljiv in brezizrazen. Namečkoma je studio Full Control marca ustavil ves razvoj in igro podpira le še z enim človekom. Za posodobitve se je treba zato zanesti na moderje. Žalostno, tako kot celotno stanje franšize Jagged Alliance.

Jagged Alliance Flashback
založnik: Full Control
objavljeno: Joker 263
junij 2015

65
dobro streljanje iz veliko pušk
nizka cena
umetna nespamet
dolg spisek manjkajočega
švoh govor in liki
videz