IGROVJE
stranka » igrovje » 3DS » Shantae and the Pirate's Curse
Shantae and the Pirate's Curse

Konec plesa in razvrata, Kavbojc poj­de za pirata!

Nekaj zasvojljivega je na 2D-mešanicah raziskovanja, ploščadarjenja in bojevanja, ozalj­ša­nih z lahkotnimi frpjskimi vložki in odetih v bujno pikslasto grafiko. Res pa je, da sta se Castlevania in Metroid, zaslužna za stvaritev tega podžanra, usmerila drugam. Zdaj štafetno palico metroidvanij nosijo frišneži in med najnovejšimi je tretji ter bojda zadnji del trilogije Shantae.

Pirate's Curse je eden izmed frišnih špilov, napravljenih po konceptu metroidvanije. V enaki meri skačeš, raziskuješ, se tepeš in pustoloviš.

Pozabi na mrke krvosese in aliene. Shantae je radoživa in naivna trebušna plesalka in napol džinka, ki je na koncu prejšnjega dela Risky's Revenge izgubila moči. Za to je kriva navihana gusarka Risky, a v de­želi se je prebudilo staro zlo. Shantae bo morala združiti moči s sovražnico, da sveta ne zasužnji od mrt­vih obujeni pirat. Štorija je precej klišejska, jo pa všečno naredi množica odbitih likov, od stare zombijevske druščine, ki s kofeinom odganja slo po mož­ga­­nih, do mišičnjaka, ki je izgubil he-manski meč.
Dekla bo na poti marsikomu pomagala iz zagate. V vicah jo denimo potrebujejo izgubljene duše, avšam pa pomaga napolniti džakuzi. To stori tako, da z aromo šunke zbudi spečega monstruma, ki bazen napolni s slino. Ob takih situacijah se narežiš, a kot velja za predhodnico, je lahkotnost varljiva. Pod luštnostjo in svilnato animirano podobo, kjer v ozadju plapolajo zastave in frčijo galebi, se skriva trdojedrna akcijska skakalščina z obilico raziskovanja raznolikih področij. Ta segajo od obmorskega mesteca prek pustinj do sneženih dežel in močvar. Po njih se sprehajajo tako poznani goblini in strašila, kot tudi pajkovke s sabljicami, lokostrelke in zdrizaste gmote iz mor.

Različica za wii u se lahko pohvali s sličicami likov v višji ločjivosti. A le na 3DSu oprsje in vampovje spektakularno štrlita iz zaslona.

Vsak sovrag je poseben in terja drugačen pristop. Nekateri se skrivajo in bljuvajo izstrelke, drugi se branijo, dokler jih ne spraviš v kot. Vsak te kaznuje, dokler približno ne pogruntaš njegovega obnašanja. Še bolj zaguljeno je v temnicah, kjer deklino pričaka kopica ugank in velemonstrumov. V spominu ostanejo prav vsi tovrstni spopadi. Sluzavi glavar iz enice ima post­šefovski sindrom in fura depro, ker je ves čas ždel na enem samem zaslonu. Izstopa tudi boj z gosenico, ki ji s kanonom prestreliš gumbe na hrbtu, nakar pokaže rep, da jo namlatiš še po njem. Zraven te motijo sunki vetra in če zasračkaš kombinacijo gumbov, po sobani odfrčijo strupeni izbljuvki.

Prvi minišef je stari znanec niza. Shantae ga ugonobi tako, da igra tenis s topovskimi kroglami, nakar ga nabiča po tazadnji s pričesko.

Da jim je laže kos, punčara v mestecu kupuje šampone in balzame, s čimer njeno (na)glavno orožje – bujna pričeska – biča hitreje in močneje. Nauči se tudi izmikati in brcati ter se založi z zdravili. A večino nove opreme najde v temnicah. Ker je Shantae zdaj običajen človeček, se zanaša na gusarska krepela, kot je sablja, ki razseka skalovje, klobuk, s katerim jadra, pištolo, ki pretika stikala, in kanon za večkraten skok. Z njimi si odpira pot naprej, ko se vrne na že obiskana področja, pa doseže zaprte predele. Tam najde sluzavce, ki ji stalno zvišajo življenja, ter dvajset mutiranih ptičevcev. Slednje mora poiskati, da uzre pravi konec.
Res je, da se Shantae and the Pirate's Curse malce preveč drži tipskega recepta metroidvanij in ne mara za inovacije. A igra se odlično in ob prisrčnosti likov, ravno prav zafrknjenih skakalnih izzivih in prvovrstni podobi mu neizvirnost zlahka oprostim. Sploh zato, ker gre za razgiban deseturen špil, ki bi ga zlahka tržili po polni ceni. Pa ga ne – na Eshopu (in samo tam, na modulu ga ni) ga dobiš za dobrih 20 evrov.

Shantae and the Pirate's Curse
WayForward za 3DS
objavljeno: Joker 260
marec 2015

82