IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Assassin's Creed IV: Freedom Cry
Assassin's Creed IV: Freedom Cry

Sneti

Si predstavljaš, kako je biti suženj? Da drugi ravna s tabo, kakor se mu zahoče? Te pretepa? Otipava? Da si zgolj trgovsko blago, kakor korenje ali divjačina? Seveda si, to sramotno poglavje človeške zgodovine ti ni neznanka. Na ganljiv način ga obravnavajo številne knjige in filmi, nazadnje aktualni, oskarjevski 12 Years a Slave. Za sredico si suženjstvo vzame tudi pričujoča razširitev za Black Flag. Toda od nje ne pričakuj hrane za možgane, saj gre za še eno preprosto pravljico, pisano na kožo Američanom.

Tudi Freedom Cry je najbolje igrati na solidnem peceju ali PS4. Dosti je učinkov, kot je dim pri topni­čarst­vu, in gladkost je bistveno boljša kot na PS3 in X360.

Protagonist razširitve je mišičasti zamorec Adéwalé, ki je svojčas služil na krovu Kavke – Jackdawa z Edwardom Kenwayem, junakom Black Flaga. Petnajst let kasneje ga vihar naplavi v področje SaintDomingue, kjer se bo bojeval za osvoboditev lokalnih sužnjev. No, priložnosti za odraslo obravnavo resne tematike Freedom Cry ne izkoristi. Adéwalé je stereotipna dobričina, ki otresa stavke v slogu “Vsi sužnji bodo kot svobodni ljudje živeli v miru!” in ga je bolje ne poslušati. Liki, situacije in čustva so na nivoju španskih nadaljevank. V ozadju se sicer napleta zarotica in ena od niti pelje do templjarjev, to pa je tudi vse. Še najbolj zanimivih je par zgodovinskih referenc na blokado Francozov in kraljevo odredbo 'code noir' za ravnanje s sužnji. Ostalo so kokice.
Isto velja za igranje. Freedom Cry deluje kot pomanjšan Black Flag, saj hodiš po že znanem, klasično nezanimivem haitijskem naselju Port-au-Prince, nakar si omisliš barkačo in z njo hajkaš ladje ter ribe. Le manjše je vse skupaj, saj je morja za petino onega v Zastavi in mesto le eno. Z mačeto in šibrovko oboroženi Adéwalé meče petarde za privabljanje stražarjev, drugače pa je tak kot Kenway. Celo orlovski pogled si lasti. Kar je res novega, je osvobajanje sužnjev. Te rešuješ okov v ladijskih konvojih, na uličnih podijih in pri kletkah, tako da pobiješ njihove varuhe. Žal pa lahko pozabiš na organiziranje vstaje ali razpošiljanje nekdanjih slug po nalogah. Šteje le količina rešenih, ki ti omogoči nakup boljših orožij, postopek pa zaradi neumnosti nasprotnikov postane enoličen.

Razširitev bo še ta mesec na razpolago v samostojni obliki. Upam, da bodo tedaj pregnali tečne hrošče, ki kvarijo predvsem tiholazenje in prisluškovanje.

Izboljšana krepelca celo nekoliko potrebuješ, saj je neprijateljev veliko, zlasti strelcev in težkih sekirašev. Tudi ena od skrivalnih misij je nekoliko zahtevnejša, zlasti če bi jo rad opravil z odliko. A pod črto je vse skupaj še vedno Black Flag s knofodrkalnim bojem in okornim likom. V tistih petih urah, ki jih lahko z iskanjem skrivnosti in opravljanjem od prej znanih stranskih zadolžitev podvojiš, boš našel le rutinsko pozabo pred realnostjo, zgolj cenene sanjarije o junaštvu, pravici in maščevanju. Kar je natanko tisto, zaradi česar je Assassin's Creed uspešnica.

Assassin's Creed IV: Freedom Cry
založnik: Ubisoft
objavljeno: Joker 247
februar 2014