IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Wolfenstein: The New Order
Wolfenstein: The New Order

Aggressor z dvema strojnicama in bazuko v rokah prebira pisma vojnih veteranov.

Biti štirinajst let v komi je skrajno ne­ugodno, četudi se naposled zbudiš. Tvoj priljubljeni nogometni klub je čisto zamenjal moštvo, tisto ženšče / pob, s katerim si ga biksal(a), pa je imelo vmes dve poroki in tri otroke. A še slabše je, če se po tako dolgem spancu zd­ramiš v svet pod okupacijo, kjer te rohneči grobijani silijo namesto metulj govoriti Schmetterling in jesti zelje ter klobase. Tu so šli pa predaleč. Po zelju me napenja.

The New Order je po eni plati besna rešetalka nacijev v človeških in manj človeških oblikah – kot smo je vajeni.

Ravno ta nevšečnost se pripeti Williamu 'B. J.' Blazkowiczu, junaku prvoosebne st­­relske serije Wolfenstein. Najuspeš­nej­še­mu pobijalcu nacistov v zgodovini in prvaku v žongliranju z rotirajočimi ter električ­nimi topovi. Navzlic njegovim herojskim podvigom v Return to Castle Wolfenstein in Wolfensteinu izpred petih let je Nemčija po zaslugi čudežnih orožij leta 1946 v prednosti. B. J. tedaj v eni od akcij faše šrapnel v glavo in postane rastlina, ki jo od­lo­žijo v sanatorij. Ko se leta 1960 zave, se nacistična Nemčija razprostira od New Yorka do Kitajskega zidu in naprej do Kam­čatke, saj je zma­gala v drugi svetovni vojni. Dobrodo­šel v Novi red.
Unsere Welt ist ewige Macht
Wolfensteinova Evropa leta 1960 je uresničitev velikonemških sanj po svetovni prevladi. Nacističnemu režimu se udinja celotna obla in tudi nekdanji zavezniki v silah osi, na primer Italija in Japonska, so podložne dežele z marionetnimi oblastmi. Veličino tisočletnega rajha izpričujejo kvišku sileči betonski kolosi, ki jih krasijo pozlačene valkire. Berlin, London in ostale evropske prestolnice so spremenjene v sivinski slavospev jek­leni moči nemškega naroda po zgledu Metropolisa in sorodnih futurističnih zamisli. To silno kuliso kajpak poseljujejo zgledni, pošteni in pravilno misleči državljani rajha. Možje, ki delajo v jeklarnah, in žene, ki so rodile najmanj šest blontnih arijskih sinov. Morebitni moteči elementi, ki jih nacistični aparat še ni izkoreninil - nearijci, homoseksualci in ljubitelji risank o Mikiju Miški -, životarijo v koncentracijskih taboriščih.
Čeprav te New Order takoj napade z monumentalno ikonografijo širokih betonskih ulic, po katerih korakajo kovinski policijski roboti, so najlepše podrobnosti o svetu raztresene po kotičkih, kjer jih odkrivaš sam. Časopisni odrezki ti povedo, da je New York kup radioaktivnih ruševin, saj so nanj vrgli atomsko bombo in si tako podjarmili Združene države. Po Kitajskem zidu se sprehajajo nemški soldatje, v Veliki Britaniji pa poteka kampanja proti ribam in krompirju, ker redita. Ko pri­sluškuješ, ujameš pogovor zakoncev, ki se odločata, ali prijaviti soseda, ker se 'čudno' obnaša.
V Wolfensteinu imenitno oživijo vsi strahovi policijske države. Vzdušje je na površju tesnobno, moreče. A vendarle mu je primešana obilica posrečene satire. Nemci so na Luno poslali prvega človeka, ki mu je ime Hans Armstark. Beatli so prisiljeni peti v nemščini pod imenom Die Käfer, njihov zadnji album je Das blaue U-boot, Modra podmornica. Kljub opresivnosti diktatorskega režima je zaradi tega okolica vselej živahna in na bizaren način zanimiva. Hitro ti je jasno, da so MachineGames igro napravili s srcem, in skoraj pozabiš streljati naciste, ker te svet tako prevzame!
Sieg durch Kampf
Blazkowiczu nova realnost ni povšeči. Vendar nanjo pogleda s pozitivne plati: več nacistov pomeni več tarč! Izkaže se, da v komi ni pozabil pobijati sovragov s kljukastim križem. Prvega zaštiha kot tolstega vepra, nakar se krvavost le še povečuje.

Wolfenstein: The New Order
založnik: MachineGames / Bethesda
objavljeno: Joker 251
junij 2014

85
izjemno vzdušje in okolica
dobri liki in pripoved
pestro igranje
dve šibrovki v rokah
streljanje komaj štrli iz povprečja
pušk in sov­raž­ni­kov bi bilo lahko več
nespamet