IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure
Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure

Quattro si znova ogrne plašč in na glavo povezne klobuk. Šestnajst let sta se prašila v omari, a ju niso požrli ne molji, ne radioaktivno sevanje.

Ljubitelji futurističnega detektiva Texa Murphyja smo na njegovo novo prigodo čakali dolgih šestnajst let, odkar se je Overseer končal z velikanskim viscem. Založnik Access je vmes propadel, ekipa pa je pod novim imenom Big Finish Games skušala za nadaljevanje zaslužiti z občasnimi projekti. Ko se račun ni in ni izšel, so se za pomoč obrnili k igralcem in na Kickstarterju zbrali dobrega pol milijona dolarjev. Tex je spet lahko oblekel plašč in si na glavo poveznil fedoro. Je ob tem ostal zvest koreninam? Nedvomno.

Prizorišča, ki jih obiščeš, niso noben oblikovni presežek. Taka podoba bi bolj sodila desetletje v preteklost. A sovpada z dizajnom predhodnic.

Fsa tota leta ...
... so naredila svoje in igralci so se postarali. V prvi vrsti Chris Jones, avtor serije, ki je detektiva lastnofris­no upodobil v vseh delih. Temu primerno preskoči štorija. Leto je 2050 in Murph se prebudi v razdejani pisarni na Chandlerjevi aveniji v San Franciscu. Z luknjo v spominu, ki obsega sedem let. Zadnje, česar se spomni, je ravno neslavni zaključek Overseerja, ko ju je s punco nekdo ugrabil in ga za nameček še ustrelil. Čemu amnezija? In odkod torba, polna denarja? Naiven, kot je, se odloči zadevi priti do dna - ki je globlje, kot bi si mislil.
Presenečenja se vrstijo. Stari znanci so do njega oprez­ni in nikomur ni dolžan niti beliča, kar je neobičajno. Kot kaže, je vmes rešil finančne težave, hkrati pa postal zlovoljen, nevaren, a učinkovit detektiv. Vzrok naj bi bila ravno nasilna smrt njegove ljube tistega nesrečnega dne. Ko pa ugotovi, da je nekdo skrivoma snemal njegovo stanovanje in mu na pot pridejo prva trupla, mu postane jas­no, da nekaj smrdi. Nevrologinja mu razkrije, da spomina ni izgubil zaradi udarca, marveč mu ga je nekdo izbrisal namerno, z drogo. Indici ga pripeljejo do združbe, ki časti lik in delo Nikole Tesla, kjer zopet najde le trupla. Kaj so odkrili, da jih je bilo treba pokončati? Kdo drži niti v rokah?

Louijeva nečakinja Taylor je ena od treh možnih Texovih ljubic. Nazornih spolnih prizorov pa ni.

Brskanje in mozganje
V igri se prepletata samosvoja, brezšivno povezana načina uživanja igre, raziskovalni in filmski. V prvem se po lokacijah sp­­re­hajamo skozi Texove oči, z obi­čaj­nim nadzorom, kot ga poznamo iz streljank. Podoba ni nič posebnega, pravzaprav je špartanska, oglata in z malo podrobnostmi. Nizkoproračunska. Vendar tega ne gre šteti pretirano v minus, kajti videz je oblikovno sličen prednicam, predmeti, ki jih je moč pobrati ali uporabiti, pa so jasnejši. Kljub temu se kdaj zgodi, da kakšnega spregledaš. Avtorji so jih zvečine premeteno poskrili: pod kamen, krožnik, za sliko, v mizni predal, kakor je bila navada v predhodnicah. Zato se kot pravi detektiv navadiš vtakniti nos v vsak kot in skušaš premakniti vse, kar ti pride pod prste. Ob tem si ves čas deležen pikrih Murphyjevih komentarjev. Resno, model ima o vsem kaj povedati in vsakič znova dokaže, da ni najbolj načitan.

Kljub temu, da gre za običajno matematično uganko, se je pri njej menda zataknilo večini igralcev.

Ker so važne stvari pod ključem, se med raziskovanjem pogosto srečaš z logičnimi ugankami. Nekaj vrat in trezorjev odpreš tako, da najdeš listek z ges­lom. Drugod pa se moraš bolj potruditi. Tovrstne naloge poleg rabe predmetov ponujajo običajen zbir sestavljank, labirintov, matematičnih zagonetk in po­nav­ljanja vzorcev, znan izvežbanemu pustolovcu. Niso najlažje, vendar se ob njih ne mučiš pretirano. Všeč mi je, da so našli pravo mero med izzivom in frustracijo, če pa se ti povsem zatakne, lahko puzlo preskočiš. No, to omogoča le nižja težavnost, ki jo olajšata še pomoč v obliki baterijske svetilke, s katero najdeš vse 'vroče točke', ter vgrajenega sistema pomoči, ki te za ceno 'detektivskega statusa' usmeri nazaj na pravo pot. Nobene od teh dobrot ni na težji stopnji, gamer. Za razliko od predhodnic izbira težav­nosti ne vpliva na to, katere poti skozi avanturo so ti na voljo, in reše­vanje teh prvoosebnih delov je povsem linearno.

Raziskovalni center Nikole Tesle je eno najbolj obsežnih igralnih področij in edini kraj, kjer uzreš njegov portret.

Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure
založnik: Big Finish Games / Atlus
objavljeno: Joker 251
junij 2014

83
nadaljevanje, ki smo ga predolgo ča­kali
lepo, serije vredno sklenjena zgodba
dolžina in nelinearnost
vidna nizkoproračunskost
poznati moraš predhodnice
okvirčki:

Kaj je FMV?


 
 
sorodni članki