Revija Joker - Indigo novi svet (Bojan Ekselenski)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Indigo novi svet (Bojan Ekselenski)
Indigo novi svet (Bojan Ekselenski)
...
Flegma

V poplavi angleških fantazijskih del se kot svetla lisa riše avtor Bojan Ekselenski, ki se že leta trudi, da bi pod Alpami zaživela špekulativna fikcija in ustrezna scena. Med drugim izdaja edini tovrstni fanzin pri nas, Ja­šu­beg en Jered, in je avtor največjega slovenskega knjižnega fantazijskega projekta, načrtovanega štiridelnega niza Vitezi in čarovniki. Ko se je ta pred štirimi leti pričel s knjigo Indigo otroci (Joker 176), smo zapisali, da nas je delo vsebinsko pritegnilo, a da je šlo v tisk vsebinsko in le
ktorsko neočiščeno. Pisatelj se je izida drugega dela lotil bolj profesionalno in rezultat je lična knjiga (vabljivo naslovnico je prispeval priznani fantazijski ilustrator Mark Jordan), ki je ne pestijo porodne težave.

Zgodba se nadaljuje tri leta po prvi knjigi. Sedaj se piše leto 2068 in junak Boris s svojim dekletom preživlja študentsko življenje. Kot vemo, se je v njem ute­lesil Mešarah, mogočni vitez in ča­rov­nik, ki se bojuje proti temni manifestaciji Elejli; ta grozi tako naši dimenziji kot fantazijski Drugotnosti. Toda lagodni čas se konča, ko Elejla prek svojih podanikov sproži spletke, ki ogrozijo oba svetova.
Po eni strani je Indigo novi svet futuristični triler, ki se dotakne študentskega življenja z žuranjem in seksom vred, do danbrownovskih zarot visoke politike ter Cerkve. Zlasti velja pohvaliti vizijo zmedene prihodnosti in branje o tem, kje v njej je Slovenija. Druga plat je visoka fantazija z vilini, magijo in epskimi spopadi. Ta je fina, se je pa treba navaditi na slog, ki v 'drugotnostnih' delih zatava v prenasičenost z informacijami in davi potek zgodbe. Vseeno pa gre za posre­če­no in privlačno žanrsko meša­ni­co, zlasti za tiste, ki ste prebrali prvo knjigo. Ekselenski bo kmalu izdal novelo Votlina skrivnosti, ki bo razkrila ozadje priho­da Elejle, dočim bo koncem leta prenov­ljeno izdajo doživel prvenec. 

Indigo novi svet (Bojan Ekselenski) objavljeno: Joker 226
maj 2012