Revija Joker - Krvavi poldnevnik (Cormac McCarthy)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Krvavi poldnevnik (Cormac McCarthy)
Krvavi poldnevnik (Cormac McCarthy)
...
Quattro

Cormac McCarthy velja za eno največjih imen sodobne ameriške knji­ževnosti. A Slovenci smo se z njim srečali pozno, saj smo na prvi prevod čakali do leta 2008, ko je izšla Cesta. Bržkone je k temu prispevala filmska uspešnica Ni dežele za starce, katere prevod smo dobili leto zatem. Zdaj je pred nami tretje njegovo delo, ki pa ga je napisal že pred četrt stoletja. Bralcu da vedeti, da je pretanjena surovost avtorju v krvi od nekdaj.
Krvavi poldnevnik je v osnovi kavbojka. Dogaja se sredi 19. stoletja na Divjem zahodu in spremlja zgodbo neimenovanega fanta, ki se zaplete s skupino lovcev na
skalpe ob teksaško mehiški meji. Poba je ostal brez matere in pri štirinajstih pobegnil od doma. Kot ulični ot­rok se je hitro naučil, da na svetu velja zakon močnejšega, in se pričel razvijati v brutalneža brez posebne morale. To se še okrepi, ko se pridruži ubijalski bandi.
McCarthy ne omahuje, ko natančno popisuje peklensko spiralo, ki vodi v raz­člo­večenje. V enem trenutku slika idilično podobo pokrajine, v naslednjem pa kri brizga v potokih in ognjeni zublji zakrivajo obzorje. A ob tem najde čas, da vzpostavi kakovostne odnose med udeleženci, razkrije prijateljstva in rivalstva ter likom vdihne globino. Zato te resnično zanima, kaj se bo z zloglasno kliko zgodilo, in razumeš, čemu so storili, kar so.
Čeprav je Poldnevnik v osnovi vestern, ne pričakuj Vinetuja. Cormac je v krepko višji ligi, saj gre za zahtevno branje za odraslega človeka. Takega, ki ceni dramo na osebnem nivoju in razume, da je krvavi pinjau le kulisa za pravo pripoved, ki se odvija na drugi ravni. K težavnosti pripomore tudi značilni slog, ki premega govora ne postavlja v navednice in s katerim se je mojstrsko spopadel prevajalec Andrej Hiti Ožin­ger. Kljub temu, da ob izidu roman ni doživel večjega prodajnega uspeha, je skozi čas dozorel.

Krvavi poldnevnik (Cormac McCarthy) objavljeno: Joker 223
februar 2012