Revija Joker - Mogworld (Yahtzee Crosshaw)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Mogworld (Yahtzee Crosshaw)
Mogworld (Yahtzee Crosshaw)
...
Sneti

Ne le, da mi posneti opisi iger iz serije Zero Punctiation na Escapist. com niso všeč. Mislim, da so nesmiselni in da niso uspeli zaradi kakovostne vsebine, temveč zavoljo brzins­ke­ga govorjenja brez predaha, ki ga sp­remljajo narisani možički za na vislice. Je kul za dve minuti, nakar mi zač­ne nepovratno trzati desna veka. Se mi je pa njihov avtor Ben 'Yahtzee' Crosshaw priljubil z romanom Mog­world, ki je piš svežega zraka med gejmerske knjige.
Knjiga nima uradne licence, a zlahka bi jo sponzoriral kak založnik nalinijskih frpjk. Odvija se v klasičnem mmojskem fantazijskem svetu, kjer zmešani nekromant od mrtvih obudi hordo trupelc. Ta ne postanejo zombiji, niti ne običajni nemrtvi, temveč govoreči, razmišljujoči mrtvaki. Z resno težavo: ne glede na izmaličeno stanje svojega telesa ne morejo umreti. A to ni čudno, če vemo, da wo
rldofwarcraftovsko dimenzijo, kjer prebivajo, tare nenavadno stanje: v njej ne more nič zares umreti.
Kvest našega junaka, živega mrtveca Jima, je enostaven: najti način, kako zares crkniti. Pri tem mu na poti stojijo narcisoidni čarodeji, tečni gusarji, jezni barbari, psihopatski morilci, nabildani šefi in, em, in programerji s sp­ri­če­va­lom iz šole s prilagojenim programom. To je pravo e-popotovanje od Litije do Čate­ža, kjer je Litija sauronski grad z dungeon­keeperjevsko zalogo naprav za mučenje, Čatež pa osrednje mesto, ki ga vsak dan popoldne nas­ko­čijo inteligentni troli, da si lahko tamkaj čakajoči heroji naberejo EXP.
V času recesije in vsevprek resnih iger, zlasti pa povesti o njih, je osvežujoče prebrati literarno delo, polno črnega humorja. Mogworld je inteligentna raz­čle­ni­tev mmojskih svetov z ravno prav referencami na špile, da se znalci dobro počutimo, a ne toliko, da bi ne bila razumljiva sleherniku. Smešnost, ki veliko dolguje izročilu Monty Pythona in tipič­no angleškemu sarkazmu, je na trenutke malo posiljena. A na splošno je učinkovita, saj se že dolgo nisem tako nasmejal kot ob Jimovi vdanosti v usodo in ob tem, kako si živčni manijak, ki mu sledi, pohablja lastno telo. Isto­čas­no pa vici delujejo kot okvir za resnejšo razpravo. Ne toliko o ubožnosti tistih, ki v temnih kleteh vse dni nažigajo World of Warcraft, marveč o Bogu, religiji, verovanju in tem, kako naša realnost morda obstaja le v računalniku, kamor so jo vsadili zmešani programerji. Angleško knjigo (prevoda ni) za slabih pet evrov s pošt­ni­no dobiš na Bookdepository.co.uk.

Mogworld (Yahtzee Crosshaw) objavljeno: Joker 218
september 2011