Revija Joker - Artemis Fowl – Časovni paradoks (Eoin Colfer)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Artemis Fowl – Časovni paradoks (Eoin Colfer)
Artemis Fowl – Časovni paradoks (Eoin Colfer)
...
Navi

Saga o najstniškem genialcu, čigar jedro je iz dela v del manj kriminalno, je dosegla šest kosov. Čeprav naj bi se po prvotnih načrtih pri tej cifri zaključila, bo zdaj po Colferjevih bese­dah rasla, dokler mu ne bo zmanjkalo zamisli. Zaenkrat mu gre dobro, saj je te knjige veselje brati.
Po naslovu je sklepati, da so tokrat na meniju špagetarije s časom. Ukrivljanje četrte dimenzije je bilo ključen del zgodbe že v Izgubljeni koloniji, vendar tu seže dlje. Ko je Artemis taval po Zunajčasju, so v resničnem svetu minila cela
tri leta in vmes se je stanje v gospodinjstvu Fowlovih precej spremenilo. Najresnejša težava je materina bolezen in sin napne vse sile, da bi jo rešil. Žal se edini lek skriva v možganski tekočini (likvorju) izumrlih lemurjev. To živalsko vrsto je iztrebil prav Artemis, ko je potreboval denar za iskanje očeta. Z Marjeto zato po časovnem predoru skoči osem let v preteklost, da bi zlo­čins­kemu sebi še pred dogodki iz prve knjige preprečil napako. 
Kot se je v nizu že pripetilo, so šli zanimivi liki iz prejšnjih delov spet v pozabo. Najprej je izpuhtela Butlerjeva sestra Julija, zdaj je z radarja izginila še Minerva Paradiso. Tudi pomembni novinci ne doživijo glorije, saj se dogajanje osredini na znane, preizkušene face. Artemis ljubavni interes najde v dokaj nepriča­ko­vanem viru in se še naprej levi v smer dobrega samaritana. Preobrazba je šla tako daleč, da se mu duša od čis­tos­ti že skoraj sveti v temi. Telesno mulc skoči v najbolj zblojena pubertetna leta, kar mu po hitrem postopku po­žene kocine in zamegli um. Kontrast med hladnokrvnim desetletnikom in hormoniziranim adolescentnežem, ki se preklata kot v šahovski bitki, je dokaj oster. 
Lov na malega primata je vse prej kot enostaven in po tematiki spominja na Strašne zverinske zadeve. Zamišljen je kot splet časovnih zank ter razlik med Artemisovima značajema včeraj in danes. Odvija se urno, gladko in kratko­čas­no. Tudi zaradi dobrega prevoda ne manjka trenutkov, ko se bralec stresa od smeha. Prizori so slikoviti in celo v največji napetosti podmazani s pronicljivimi enovrstičnicami. Kot je v navadi, za piš toaletnih duhovitosti poprd ..., no, poskrbijo štosi Gnoja Kopača.
Akcije je na 350 straneh obilo, škoda pa, da na ta račun zmanjka časa za razdelavo novih pridobitev klana Fowl. Res upam, da bo v prihodnjih delih temu posvečene več pozornosti, saj bi bilo tako priložnost škoda zamuditi. Morda nas Colfer poteši že julija, ko je napovedan izid sedmice s podnaslovom The Atlantis Complex.

Artemis Fowl – Časovni paradoks (Eoin Colfer) objavljeno: Joker 203
junij 2010