Revija Joker - Srh (Maggie Stiefvater)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Srh (Maggie Stiefvater)
Srh (Maggie Stiefvater)
...
Navi

Zabavljači nad najstniškim čtivom tulijo v luno, kajti poleg vampirjev so zdaj začeli napenjati mišice še volkodlaki. Nova trilogija se imenuje Volkovi iz Mercy Fallsa, otvori pa jo Srh oziroma Shiver.
Niz je več kot očitno odmev eksplozivnega univerzuma krvosesov, saj somračništvo utripa iz vsake pike in vejice. Tudi tu so oder za hormonske arije gozdovi na mokrotnem ameriškem severu. Polni so volkov, ki pa niso vroče­krvni mutirani Indijanci, temveč oku­že­ni običajneži. Preobrazbo namesto šči­pa sprožijo temperaturne spremembe. Volkodlaki so pozimi volcje in poleti ljudje, vendar so jim leta v človeški obliki šteta. Prikrito kolobocijo okusi Grace, ki jo je pri enaj
stih letih ogrizel sestradan trop. K sreči jo je eden od volkov rešil smrti, nakar se je med njima spletla posebna vez. Punca šele pri sedemnajstih ugotovi, da se peča z volkodlakom po imenu Sam.
Tukaj cmokne v bralca vsa nujnost sred­nješolske ­ljubezni, ki je enako cukrena in brezpogojna kot tista iz Somraka. Raz­lika je pak v tem, da Sam ni edvardoidni polbog ali jakobinski mister univerzum, temveč tak emo gmizavec, da ni za nikamor. No, Grace to ne zanima in se izgublja v Njegovih rumenih očeh, kar je še ena brezsramna kleptomanija iz Twilighta. Oba bi naredila vse, da bi ostala skupaj, čeprav se eden od njiju nenadzorovano spreminja v zver. Dodatne težave nastopijo v obliki novih og­rižencev, ki prično divjati po soseski in cefrati dobro varovano skrivnost.
Če damo nadnaravno mitologijo na st­ran, doraščajoča mladina v seriji nasploh ne ve, kaj bi sama s sabo. Ena zaradi zlatih žlic v orifikah, druga zaradi travm iz preteklosti, tretja zaradi nesposobnih staršev in četrta kar tako. Človeške stiske bolj razdela drugi del, Linger, katerega slovenski prevod pri­ča­­kujamo spomladi. Obenem predstavi in razvije nekaj boljših likov, recimo pikro Isabel, ki ima v babjem krogu edina količkaj karakterne substance. Celo Grace je kot glavna junakinja izrazito bleda in nekako pokrpana, čeprav ji prične volč­ja dediščina kmalu sopsti za vrat.
Pisanje obenem trpi za pomanjkanjem občutka za tempo. Z nepredvidljivim kolcanjem preskakuje med tokovi misli, slabo razdela važne reči, malomarno ravna z liki in se duši v perju malovrednih puhlic. Saj je res, da se štorija razvije in zna pritegniti, ker volkodlašt-vo popelje v svežo smer. Vendar jo zlas­ti v prvem delu pohablja pisateljičino pomanjkanje izkušenj. Se pa v Linger že vidi napredek, poleg česar ji v plus šte­jem nenavaden dar za domiselne me­tafore in opazke. Tretja knjiga, Forever, dospe julija prihodnje leto.

Srh (Maggie Stiefvater) objavljeno: Joker 207
oktober 2010