Revija Joker - Legend (David Gemmell)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Legend (David Gemmell)
Legend (David Gemmell)
...
Flegma

Končno fantazija, katere čitanje ne zahteva obiska v fitnesu! Legend je zmerne dolžine (in teže) ter ne gre se bati, da vam bo držanje knjige povzročilo muskelfiber. A če vam manko mišic dela probleme, to ne velja za osrednjega junaka, Drussa. Kljub šestdesetim letom je izvrstno
ohranjen in pripovedi o njegovih junaških dejanjih so našla pot v sleherni zaselek. Toda Druss, ki živi mirno in samotarsko življenje, bo moral še zadnjič izzvati smrt. Na pomoč pokliče vladar mogočne trdnjave, zadnje obrambne točke cesarstva pred napadajočo barbarsko vojsko, ki se sooča s hudimi problemi: trapast poveljnik, pomanjkanje mož, nizka morala, dezertiranja. Druss privoli in začne pripravljati vojake na spopad brez možnosti za zmago - vprašanje je le, koliko časa bodo zdržali. Vzporedno spremljamo zgodbo o Reku, ki beži pred invazijo, a ga srečanje s hčerko vladarja utrdbe (ljubav na prvi pogled) pripelje tja, od koder je skušal zbežati.

No, Legend je več od klišejev. Gemmell se ne trudi s podrobnim razvojem likov, saj vsakega, najsibo glavni ali stranski, predstavi s stranjo, dvema. Ravno dovolj, da spoznamo osebnost, motive in pogled na svet, ne da bi zaradi tega trpela pripoved. Opise posameznih bojev spremljajo razmišljanja posameznih likov. Vedoč, da bodo umrli, skušajo najti spravo s seboj in smisel življenja. Vseeno je dosti dinamičnih dialogov, tempo pa je hiter, saj je več prostora namenjenega akciji. Zanimiva je tudi predstavitev glavnega nasprotnika, ki ni tipični zlobec, ampak človek s pametno vizijo in motivi.
Legend je zgodba o tem, kako težke situacije iz ljudi potegnejo tovarištvo, žrtvovanje in predanost ter iz malih oseb naredijo heroje. Vse to uspe avtorju podati na dobrih štiristo straneh in Legend je dokaz, da Gemmell ne velja zaman za kralja herojske fantazije.

Legend (David Gemmell) objavljeno: Joker 133
avgust 2004