Revija Joker - King Rat (China Miéville)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » King Rat (China Miéville)
King Rat (China Miéville)
...
Zvezdar

Saulovo življenje se ni kaj prida razlikovalo od življenj ostalih Londončanov njegovih let: mlad in negotov, odtujen od starejše generacije, iščoč identiteto v sodobnem velemestu - ogromni, mračni tvorbi, ki nenehoma drhti v ritmu življenj desetih milijonov človeških
duš. Vse pa se obrne na glavo, ko Saulu neznani storilec umori očeta, nakar se znajde v vlogi glavnega osumljenca. A celo to ni nič v primerjavi z dogodki, ki sledijo. Pred policijo Saula reši prečudni neznanec, ki se mu predstavi kot njegov stric - kralj vseh londonskih podgan. In če naj mu Saul verjame, se tudi po njegovih žilah pretaka podganja kri.

Tako se začne King Rat, povsem samosvoj roman Chine Miévilla (naj vas njegovo poženščeno ime ne zavede; po sliki sodeč je tip čistokrvni slaboritnež, ki bi bil zlahka vunmetalec v lokalnem disku, če ne bi bil tako spreten pri vihtenju peresa), ki ni nič kaj pravljičen in junaški, temveč sodoben, srhljiv ter nadrealističen, tako kot mesto, v katerem se dogaja. Miévillov London je v tej urbani fantaziji namreč pust, opran skoraj vseh barv. Umazano sivino in podganjo rjavino od časa do časa popestri le rdečica človeške krvi, ki je v zgodbi ne manjka. Bledo velemesto resnično zaživi šele, ko ga zagrne mrak in na plano prilezejo bitja vseh vrst. Vendar London predstavlja le polovico dogajalnega prostora. Povsem nov svet se namreč odpira pod njim, v neskončnih kilometrih kanalizacijskih cevi in podzemnih soban. To je kraljestvo brez homo sapiensa, kjer vladajo kosmati glodalci in ki sčasoma postane Saulov novi dom. Miéville bralca mojstrsko prenese v svoje nevsakdanje okolje, saj zaradi pisateljevih nazornih opisov dejansko vohamo smrad fekalij, okušamo razpadajočo hrano in čutimo tople kožuhe podganjih telesc ob svojih gležnjih.
Če že ne moremo oporekati Miévillovim opisnim sposobnostim, bi mu lahko očitali nekoliko premajhno dodelanost zgodbe ter likov in dokaj nedovršen konec. Njegova druga knjiga, Perdido Street Station, obdelava v Poletnem črkožerju v J132, je celokupno boljša. A to ne spremeni dejstva, da je King Rat dober pisateljski prvenec in obenem dokaz, da fantazije ne naredijo le dobri vilini in grdi orki. Miévillova fantazija je temačna, brutalna, zibajoča se v ritmih jungla in hip-hopa, predvsem pa tako zelo urbana in moderna, da na glodalce v lastni kleti nehote začnemo gledati z drugačnimi očmi. Navsezadnje nikoli ne vemo, če ni prav enemu od nas usojeno postati njihov kralj.

King Rat (China Miéville) objavljeno: Joker 133
avgust 2004