Revija Joker - The Infernal City (Greg Keyes)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » The Infernal City (Greg Keyes)
The Infernal City (Greg Keyes)
...
Flegma

Nič ne kaže, da bomo kmalu ugledali peto nadaljevanje frpjke iz serije The Elder Scrolls, toda navdu­šenci se lahko na nove avanture v Tamriel podamo vsaj črkožersko. Bethesda je namreč koncem leta izdala prvo knjigo s to licenco. Projekt so si zastavili na veliko z najetjem že uveljavljenega pisca. Keyesa ljubitelji fantazije poznajo po uspešnici Kingdoms of Thorn and Bone, ni mu pa tuje tudi pisanje po licenci (Babylon-5, Star Wars).
Zgodbe se začne štiri desetletja po koncu Obliviona. Punčara Annaïg si želi herojskih avantur, na katerih se ji običajno pridruži kolega, Argonijec Glim. Po lokalnih dogodivščinah se Annaïg ne more upreti klicu pustolovščine, ko se nad pokrajino Black Marsh pojavi leteče mesto Umbriel. To se napaja z dušami prebivalc
ev, ki jih preleti. Nesojena pustolovca se kmalu znajdeta na Umbrielu, nevarnost pa ne uide niti veljakom v prestolnici, kjer se princ Attrebus pripravlja na boj proti temu zagonetnemu mestu.
Knjiga je namenjena vnetim fanom serije. Preigranje Morrowinda in Obliviona je nujno, saj se pričakuje, da svet poznate. To zna biti na začetku kar malce zoprno, saj Keyes s pojmi, ki so lastni deželi Tamriel, opleta do onemoglosti, a jih ne razloži. S tem sicer pokaže, da je temeljito preštudiral zadano snov, a nisem se mogel znebiti občutka, da je to plod obrtniškega pisanja brez prave duše. Protagonisti so pusti, stranski liki pa vzpostavljeni le toliko, da v ključnih trenutkih premaknejo zgodbo. Štorija, ki se bo zaključila v planiranem nadaljevanju, je sicer samosvoja, saj se je večina godi na nenavadnem Umbrielu, medtem ko je ton sličen igranju raz­ši­rit­ve Shivering Isles. Se pravi čudnost, tujost in eksotičnost, ki ti je lahko všeč ali ne. Srednje poti skorajda ni, kljub posrečenemu opisu ekosistema in delni originalnosti. Toda z bralcem se nikoli ne vzpostavi kemija, kot to uspe Biowarovim knjižnim naslovom (Mass Effect, Dragon Age). Tam sta za pero prijela pisca besedil v igri in strast do svojega izdelka prenesla na papir, ki je tod očit­no pogrešana. Nekaj zanimanja vzbudijo občasni vpogledi v khajiitsko in argonijsko kulturo, a tehtnica se vseeno nagne na stran, ki pravi, da bi bilo čas bolje nameniti kakemu nerešenemu kvestu iz špila.

The Infernal City (Greg Keyes) objavljeno: Joker 201
april 2010