Revija Joker - Strašne zve­rinske zadeve (The Beastly Boys)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Strašne zve­rinske zadeve (The Beastly Boys)
Strašne zve­rinske zadeve (The Beastly Boys)
...
Navi

Pisateljsko trojico The Beastly Boys sestavljajo Matthew Morgan, David Sinden in Guy Macdonald. Tipi domujejo v angleškem Kentu in skupaj ustvarjajo mladinsko serijo An Awfully Beastly Business. Julija bo izšla peta knjiga, v slovenščini pa imamo prvi dve: Volkodlaka in zmajevko ter Morske pošasti in druge poslastice.
Kot je razbrati že iz naslovov, se niz vrti okrog nevarnih pravljičnih bitij. Pre­uču­je in ščiti jih KDPMZ, Kraljevo društvo proti mučenju zveri
, ki ga je ustanovil pokojni profesor kriptozoologije Krajnik. Sedež je v dvorcu nekje na angleš­kem podeželju, okrog njega pa se razprostira zavetišče za rehabilitacijo ranjenih beštij. Ustanovo vodi veterinarka Poljanškova, ki so ji v pomoč volkodlaček Ulf, vila Tatjana, velikan Uroš in gargojlovski grgljač Bljaž. Ulf se ob polni luni spremeni v volka, kar ga redno rešuje iz težav. Te se vedno znova vračajo v obliki barona Marakaja, ki je Krajnikov zoprni sin. Gre za izredno teč­no­bo, ki podobno kot grof Olaf iz knjig Lemonyja Snicketa nenehno kuje na­čr­te za mučenje zveri. V prvi knjigi se loti zverskih bojev v areni, v drugi pa iz pobitih pošasti priredi banket.
Čeprav knjige ciljajo na mlajše, niso pri žmohtnih opisih in krutem dogajanju nič kaj sramežljive. Že v začetku prve knjige čisto od blizu prisostvujemo obdukciji poginulega zmaja,
v drugi pa možganski operaciji poškodovane ču­do­­botnice. Zverinjak je tudi drugače številčen in knjige imajo veliko veselja s popisovanjem številnih nenavadnih vr­st. Med njimi so veležlehta, slonja jegu­lja, gromski škrjanci in peščeni kiti. Besedilu dajo dodaten zagon ilustracije Jonnyja Duddla, medtem ko si je igri­ve­­­ga prevajalskega duška dal Boštjan Gorenc, drugače znan kot naš StricBedanc in komik Pižama.
Knjižice se osredotočajo na mlajše bralstvo, zato so značaji odločno črno-beli, zapleti pa ponavljajoči in dokaj predvidljivi. A vseeno ima branje določeno os­t­ri­no, ki zna pritegniti starejše. Te na trenutke strašljive, brezkompromisne dogodivščine čitavca ne ujčkajo in se berejo na dušek.

Strašne zve­rinske zadeve (The Beastly Boys) objavljeno: Joker 201
april 2010