Revija Joker - Ruševine (Scott Smith)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Ruševine (Scott Smith)
Ruševine (Scott Smith)
...
Yohan

Scott Smith je dober, a neplodovit pisatelj, saj je v šestnajstih letih spacal samo dva romana in ju priredil v filmska scenarija. Za prvega, triler Preprost na­črt (A Simple Plan), je bil celo nominiran za oskarja. Njegovo drugo de
lo, prav­­kar prevedene Ruše­vi­ne (The Ruins), pa je Stephen King označil za najboljšo grozljivko 21. stoletja.

Zaplet gradi okrog ravno dobro polnoletne šesterice počitnikarjev, ki čvajžijo riti na plažah Jukatana. Eden od njih, vedno tihi Nemec, pogreša brata, ki bi se moral vrniti z arheološkega raziskovanja v centru polotoka. Ker se ni, je zadevi treba priti do dna. Pridružita se mu ohlapno prijateljska študentska para iz Amerike in radoživ Grk, ki ne razume ne angleško, ne špansko. Skratka, stereotipna skupina mladcev, ki mislijo, da držijo svet za jajca. Lahkotno zamišljen enodnevni izlet se jame spreminjati v moro najprej počasi, potem pa blis­kovito hitro, ko najdejo ruševine, prekrite s skrivnostnim rastlinjem. Pisatelj ni pristaš hudih preobratov, zato pa suspenz dobro poglablja skozi vso knjigo in večkrat imaš občutek, da huje že ne more biti. Nato pa bam! in junakom (bolje rečeno bedakom) se pripeti še ne­kaj bolj groznega. Seveda ni vpra­ša­nje, koliko jih bo na koncu preživelo, če sploh kdo, ampak v kakšnem zaporedju in kako ostudno sadistično bodo um­r­li. Konec je zato še kar predvidljiv, celo nekoliko odprt, tako da nadaljevanje ni izključeno. Zamerim pa avtorju, da ne skuša niti namigniti, kaj šele razložiti fenomena, ki poskrbi za smrtonosno izkušnjo protagonistov.
Leni boste raje segli po filmu, kar pa odsvetujem, saj je slab, pa še predrugačili so konec, premetali vloge in kraj dogajanja z mogočnega griča prestavili v majevs­ko piramido. Bukva pa je priporočljivo čtivo za ljubitelje žanra, zlasti za tiste z dobrim želodcem. Ostali se pred branjem posvetujte s zdravnikom ali farmacevtom. 

Ruševine (Scott Smith) objavljeno: Joker 192
julij 2009