Revija Joker - Bojevniki (Erin Hunter)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Bojevniki (Erin Hunter)
Bojevniki (Erin Hunter)
...
Navi

Za psevdonimom Erin Hunter se skrivajo štiri pridne avtorice: Cherith Baldry, Kate Cary, Victoria Holmes in Tui Sutherland. Dame soustvarjajo uspešno serijo Warriors, ki jo je mlada založba Mettis Bukvarna zdaj pripeljala tudi v Podalpje. Poslovenjeni V divjino je uvodni del mnogologije in mu bo gotovo sledil vlak nadaljevanj. Predstavi nam hišnega muca Oranžka, ki sledi nagonom in zatava v bližnji gozd. Tam ga prestreže patrulja divjih mačk, ki pripadajo Klanu groma. Mačji klani so drugače štirje in živijo v stalnih napetostih glede ozemlja, plena ter pokopanih skrivnosti. Gromovci Oranžka sprejmejp medse, ga pričnejo uriti in mu nadenejo ime Ognjenonogi.
Prevod je zlasti pri imenih malce nespreten, a se kljub temu že na daleč zavoha potterjevsko koreniko zgodbe – v ustaljeno družbo uleti nadarjen tujec, ki se skozi prigode vse bolj dokazuje, tke prijateljstva, se otepa predsodkov in razkriva izdajstva. Čeprav umiranja ni kar povprek, temen dih smrti pobeli marsikatero stran.

Zgodba pa se s koncem prve knjige nikakor ne konča, saj gre za obilno spenjeno žajfnico. Dokončane so že kar tri šestdelne serije, v delu je tudi četrta. Nabor je dodatno namaščen z mangovskimi albumi in dopolnilno literaturo. Taka rodovitnost je posledica mošt­ve­ne­ga pisanja, čeprav je res, da je kvaliteta podvržena bibavici in so nekateri deli bolj iskrivi od drugih. Prav tako ni mogoče spregledati obrtništva. Urednica niza je Holmesova in ostale pisateljice večkrat nerodno povezujejo dogodke, da bi zadostile
predpripravljenemu scenariju. Tudi najbolj prosvetljeno ni vse skupaj, saj sodobne smernice ravnanja z mačkami svetujejo vse kaj drugega kot prost razplod in spuščanje na 'svobodo'. A kakor so se mi ob prvi knji­gi porajali pomisleki, sem kasneje dlako polegla in dogajanje sprejela kot snov za dokaj solidno pustolovsko branje.
So pa mačje persone daleč od mojstrskih felinoidov, kakršne zna denimo poustvariti Neil Gaiman. Bojevnike zaznamujejo človeške poteze, prevlečene z dokaj generično živalsko patino. Tako bi namesto mačk brez težav nastopali volcje, ježi, dingi ali kakšna druga favna. Ob tem ni nobeno presenečenje, da je moštvo Erin Hunter sočasno zakurblalo ločeno serijo Seekers, v kateri so glavni medvedje.
Snovi za branje tako še lep čas ne bo zmanjkalo, ob njem pa se porajajo podobni občutki kot pri Kroniki starodavne teme. Oba niza sta namenjena mlajšim, vendar sta dovolj mesnata in razgibana, da nad njima ni razočaran niti odraslež, ki se mu je zahotelo kaj manj kalorič­nega.

Bojevniki (Erin Hunter) objavljeno: Joker 194
september 2009