Revija Joker - Njegov skrivnostni svet

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Njegov skrivnostni svet
Njegov skrivnostni svet
...
Devetnajstega marca je pri umrl eden od velikanov znanstvene fantastike. Quattro mu postavi črn monolit, ki s svojo popolnostjo opozarja na našo nepopolnost.

Ob imenu Arthur Charles Clarke večina najprej pomisli na knjigo in film 2001: Odiseja v vesolju. Toda britanski veli­kan, ki se je rodil res že pradavnega leta 1917, je bil mnogo več kot avtor ene same bukve. Bil je vizionar, znanst­ve­nik in pi­sa­telj, ki je deloval kot navdih vsej generaciji.

Pronicljiv pogled, ki daje vedeti, da je za njem utripal nevsakdanji um. Arthurja Clarka ni mogla ustaviti niti bolezen.

Vesolje, ta zadnja meja, ga je fasciniralo od malih nog. Kot rosni dvajsetletnik je objavil svoje prvo delo o raketni znanosti, skupaj z enačbami, četudi le kot del znanstvenofantastične publikacije. Med drugo svetov­no je delal kot radarski tehnik pri kraljevih letals­kih silah in se tako spoznal z omejitvami spora­zu­me­vanja na daljavo. Zato je takoj po koncu spopada predlagal nezaslišan sistem, ki je temeljil na komunacijskem satelitu. Namesto množice majhnih kebrov, kot jih poznamo zdaj, si je sicer zamislil le tri veli­ke postaje, razporejene okrog Zemlje, ki bi usmerjale ves čve­kalni promet na njej. Vendar jih je, tako kot slovenski vsemirski strokovnjak Herman Potočnik, postavil v geosinhrono orbito in zanjo izra­ču­nal pravilno višino. Njemu na čast se ekvatorialna orbita na višini 36.000 kilometrov imenuje Clarkova orbita. Ko so ga nekoč vprašali, zakaj ideje ni patentiral, je skromno odgo­vo­ril, da je bil prepričan, da satelitov za časa svojega živ­ljenja ne bo videl. Ampak potem je priznal, da se je zamisel njegovemu odvetniku zdela preveč priv­le­čena za lase, da bi jo sploh bilo mogoče patentirati.

Njegov skrivnostni svet objavljeno: Joker 177
april 2008

poglavja članka:

Uvod

Clarke pisun

Clarke človek