Revija Joker - Scar Night (Alan Campbell)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Scar Night (Alan Campbell)
Scar Night (Alan Campbell)
...
Flegma

Žanr fantazije se je zadnje čase po­predalčkal v nešteto podzvrsti. Scar Night novinca Alana Campbe­lla tako sodi v čistokrvno temno fantazijo. Turobno in apatično okolje ter čr­na arhitektura le odsevata družbeno ureditev, saj mesto Deepgate vodi in­kvi­zicijsko predstavljena Cerkev.  Ta uveljavlja rigidna verska pravila in če se kdo kdaj zasmeji, je to gotovo po ne­s­reči. Ni pa to nič čudnega, saj mesto visi nad breznom, na dnu katerega naj bi preb
ival bog Ulcis, kateremu mečejo trupla umrlih prebivalcev. Nekako ni okolje za radoživost.

No, zgodba je vse prej kot brez volje, za kar poskrbijo raznoliki liki. Mladoletni Dill je zadnji iz rodu angelov in naivno verjame vsemu, kar mu pove Cerkev, čeprav mu ta ne dovoli niti letati. Kljub temu, da nosi očetov meč, ga ne zna uporabljati in je zgolj parodija nekoč mo­gočnih angelov. Rachel je pripadnica rodu cerkvenih ašašinov, s to napa­ko, da se ne more znebiti človečnosti in postati robotski izvrševalec umazanih na­log. Zato pa pridobi na ciničnosti. De­­von je glavni na oddelku razvoja st­ru­pov in je zaradi dolgoletne izpostavljenosti ves razjeden. Carnival je psiho­tična, z brazgotinami posuta angelka, ki na vsako noč prazne lune – 'scar night' – ubije enega od prebivalcev in se s tem ohranja pri življenju že tisoč let. Mr. Nettle pa je polinteligenten orjak najnižjega sloja, ki se poda na maš­če­valni pohod, ko najde mrtvo hčerko. Ni, kaj, zgodbe oseb vlečejo, so polne hit­re­ga dogajanja in skritih resnic. Povrhu je tu ruvanje za oblast med različnimi frakcijami v mestu. Moti pa, da razvoj likov ne do­se­že prave globine in da pi­sec bralca priv­la­či zlasti s tempom namesto s pog­lob­ljenostjo. Dilla skuša recimo predstaviti kot mevžo, vendar izpade samo plehek.
Zahtevnejši čitavci zato ne bodo navdušeni in upati velja, da se avtor, ki je bil pred tem zaposlen kot dizajner in prog­ramer serije iger GTA, izpopolni v pe­resnih veščinah. Mor­da to doživimo v nadaljevanju Penny Devil, ki izide maja. Je pa knjiga po drugi strani ber­ljiva in štorija je dovolj privlačna, da ne izgubiš zanimanja. Predvsem glede tega, kaj hu­diča se skriva na dnu brezna.

Scar Night (Alan Campbell) objavljeno: Joker 176
marec 2008