Revija Joker - Indigo otroci (Bojan Ekselenski)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Indigo otroci (Bojan Ekselenski)
Indigo otroci (Bojan Ekselenski)
...
Flegma

Če se je Petančič lotil epske fantazije z mikro vidika, torej oživeti svet skozi nastopajoče, je Ekselenski dosti bolj velikopotezen. Avtor je namreč mnenja, da je ravno podroben opis sveta, zgodovine in še česa tisto, kar ga bo naredilo verjetnega. To mu tudi us­pe, saj je detajlov ničkoliko. Žal zaradi tega dolgo trpi zgodba, saj se s te­ža­vo prebijamo skozi množico informacij. Je pa res
, da imaš zato na koncu ob­čutek, da je pripoved vpeta v večji ok­vir, da ne obsega samo tistih krajev ter likov, na katere naletimo med branjem.

Obseg podrobnosti ni presenetljiv, če ve­mo, da knjiga temelji na krščanskem in judovskem (kabalističnem) izročilu. Pisatelj, ki hkrati fura spletno stran www.vitezicarovniki.com, si zamisli vzporedna svetova: našega, v katerem je čas bližnja prihodnost in kjer spoznamo srednješolca Borisa tik pred maturo, ter Drugotnost, klasično fantazijsko realnost. V slednjem so kajpak na delu tem­ne sile, ki ogrozijo obstoj človeštva, toda v Borisu se utelesi legendarni Me­ša­rah, ki bo uravnotežil večni boj med dobrim in slabim. Za Borisa to poleg običajnih spotikov, ki jih doživlja kot ti­nejdžer, pomeni kup novih. Fabula ple­te niti iz obeh svetov in skrbi za dinamičnost; skoki iz našega v fantazijski svet so zanimivi, mešanje realnosti de­luje smiselno. Pri tem je visoka fanta­zija z velikimi bitkami, kvesti in prav­ljič­nimi bitji iz one dimenzije le del slike, saj ji nas­proti stoji problematika te raz­sež­nosti, ki se loteva najstniškega odraš­ča­nja ter družbene kritičnosti. Celo nekaj detektivke je vmes, toda nenavadna zmes deluje.
A knjiga ima problem: očitno je, da ji manjka uredniške in lektorske roke, ki bi poskrbeli za boljšo berljivost. Zdi se, da avtor preveč stavi na izročilo in svet ter premalo na samo zgodbo. To je zlas­­ti moteče v prvi polovici knjige, kjer imaš včasih občutek, da gre za pridigo o neki zveličavni resnici. Drži pa, da pro­­ti koncu štorija prestavi navzgor in ponudi nekaj adrenalinskega čitanja. Naslednji del štirilogije Vitezi in čarovniki že nastaja.
Knjigo, ki je izšla pri založbi Trubar, se zaenkrat dobi le na prej omenjeni mrež­ni strani. Mehko vezan izvod je 19 ev­rov, poleg pa boste dobili še CD z ekst­ra materialom.

Indigo otroci (Bojan Ekselenski) objavljeno: Joker 176
marec 2008