Revija Joker - I Am Legend (Richard Matheson)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » I Am Legend (Richard Matheson)
I Am Legend (Richard Matheson)
...
Flegma

Jezik: angleščina
Umeščenost: horor / ZF
Robertu Nevillu ni dolgčas. Vsak večer se zapre v utrjeno hišo in skuša preživeti napade vampirjev, vsako jutro pa ob sončni svetlobi zleze ven in popravlja škodo. Podnevi lahko opravi še kaj drugega, recimo nastavi česen okoli hiše ali skoči v mesto po gorivo za generator. Predvsem pa je tedaj čas, da poišče čim več spečih vampirjev in jim zabije kol v srca. A po drugi strani Robertu Nevillu vseeno je dolgčas. Je namreč edini človek na planetu. Skozi viski, glasno glasbo in nočno-dnevno rutino skuša pozabiti na preteklost, na normalno življenje v predmestju z ženo
in otrokom. Na čas, ko je bil svet normalen.
So vam te vrstice znane? Nič čudnega, saj je knjiga navdih za vrsto horor filmov in ima velik vpliv na pisce grozljivih zgodb. A kljub temu, da gre za enega klasičnih vampirskih romanov, se Matheson tematike loteva z drugega zornega kota: vampirizem predstaviti znanstveno. Prav zabavno je brati, kako pisatelju uspeva z znanstvenega vidika razložiti značilnosti krvosesov in metod njih preganjanja, ki jih je postavil Stoker v Draculi in smo jih vsi sprejeli de facto. Ostrozobce secira tako z medicinskega kot sociološkega vidika in rešitve so nenavadno prepričljive.
Poleg tega je I Am Legend psihološka študija človeka, ki ostane sam, ter zgodba o boju z osamljenostjo in prirojeno potrebo po človeški bližini. O upanju, ki Roberta ohranja pri življenju. In o preganjavici, ki se potuhnjeno spravi nate in s tabo ostane še dolgo potem, ko knjigo odložiš. V navezi z legendarnim koncem roman ne velja zaman za eno največjih ZF-del, čeprav šteje le dobrih 150 strani. (Mimogrede, koncem leta pride film z zamorcem z Bel-Aira v glavni vlogi.)

Od istega avtorja odobreno: od vrste ostalih uspešnic je najbolj znan roman The Shrinking Man.

I Am Legend (Richard Matheson) objavljeno: Joker 167
junij 2007