Revija Joker - Sanjajo tisti, ki preveč spijo (Nejc Gazvoda)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Sanjajo tisti, ki preveč spijo (Nejc Gazvoda)
Sanjajo tisti, ki preveč spijo (Nejc Gazvoda)
...
StricBedanc

Jezik: slovenščina
Umeščenost: roman antiherojev s ščepcem ruralnega
Ja, ja, vemo. Kanec nehigienično je, da na tak način in v tem prostoru izpostavljamo Nejca, ki se pri nas in na mn3njalu udinja pod svetim nadimkom Kontejnerus. A lahko nam verjamete, da bi bili prvi, ki bi rekli "Nejc, kar drugam nesi svojo suho robo", če bi bil roman apn. Pa ni. O njem pišemo zato, ker je dober.
"Bil je deževen večer. Vem, tako se ne začenja, to je najslabši začetek vseh časov - ampak bom tvegal." Tako začne svoj drugi dolgometražec zlato pero in zlata ptica najmlajše domače pisateljske generacije. Mladcu, čigar romaneskni prvenec se bije za žlahtni naslov kresnik, se je tvega
nje očitno izplačalo, saj je spisal zrelo delo, ki tu nasmeje in tam da razmišljati. Na fabulativni ravni gre za zgodbo o zavodu v odmaknjeni vasici, kjer prebivajo dečki z nadnaravnimi sposobnostmi, segajočimi od branja misli do telekineze. Vendar knjiga ni klon Možakarjev ino dečev X, temveč je osnovni zaplet namenjen opisovanju tegob, s katerimi se srečuje njegova, v osemdesetih letih rojena generacija. Torej tako kot v Nejčevih prejšnjih delih, le da je poudarek na sli po ustvarjanju in odnosu do umetnosti. Prisotno je sicer pajkomoževsko razglabljanje, če z velikimi močmi pride tudi odgovornost. Toda mladci niso Petri Parkerji, saj močem navkljub nočejo zavladati svetu, niti mu pretirano pomagati, temveč le živeti čim bolj normalno življenje. Prvoosebni pripovedovalec, v katerem je prihuljena marsikatera skrivnost, in druščina, ki zna brati misli, sta piscu ponudila odlično izhodišče za pisateljske karafeke, kar Nejc izkoristi, tako da večkrat spremljamo bizarne dialoge med pripovedovalčevim tokom zavesti in drugimi liki. Romanu se takisto pozna (a mu ne škodi!), da avtor študira filmsko režijo, saj je zgodba razsekana na kratke kadre. Ti se ob zatopljenem branju spremenijo v sliko in včasih prav ugledaš pot ter kot kamere, ki te uvede v prizor.

Od istega avtorja priporočeno: zbirka kratkih zgodb Vevericam nič ne uide, romanski prvenec Camera obscura in štorije v Jokerju.

Sanjajo tisti, ki preveč spijo (Nejc Gazvoda) objavljeno: Joker 167
junij 2007