Revija Joker - American Gods (Neil Gaiman)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » American Gods (Neil Gaiman)
American Gods (Neil Gaiman)
...
Navi

American Gods je zgodba o pozabljenih bogovih in tem, kako jim gre v sodobnem Čezlužju. Tu so se razbohotila nova, instantna božanstva medijev, interneta in tehnike, ki se debelijo ob masovnih daritvah na dnevnosobnih oltarjih. Prav tako je kri namesto obrednih žrtvovanj raje speljana do žejne, malikovane pločevine. V tem brezdušju srečaš Shadowa, plečatega nekdanjega kaznjenca, ki po izpustitvi iz zapora nima za kaj živeti. Mlado ženo mu je
vzela prometna nesreča, še prej pa večkrat eden od nekdanjih prijateljev. Tako strtega dobi v kremplje čudaški gospod Wednesday, mu ponudi službo in Shadow jo oklevajoče sprejme. No, ne ostane dolgo skrito, da je postal pribočnik samega Odina, vrhovnega dase nordijskega panteona.

Nenavadni par prevozi najbolj zakotne kotičke Amerike, da bi ostale bogove iz vseh mogočih verovanj izbrskal iz dremeža ter v njih vzbudil željo po ugledu in vstaji zoper jaro gospodo. Nebeščani niso upodobljeni kot ponosna nadbitja, marveč gnezdijo v nišah med običajnimi ljudmi ter celo hodijo v službe. Senčneževo dotlej ne prav pestro življenje je tako raztrgano po šivih in prisiljen se je sprijazniti, da je postal medij nečesa nevarnega in neizogibnega. Obiskuje ga v nekakšno rusalko spremenjena preminula soproga, njegovo rokohitrstvo s kovanci je že zdavnaj preseglo meje doumljivega in nasploh je razpet med tukajšnjim svetom ter napol sanjskim zaodrjem, pri čemer ga narasle vode temnih sil ves čas preplavljajo in ga hočejo odnesti s seboj. Ob tem doživiš cestno dogajado, čustveno dramo in kriminalko obenem, ki vseskozi daje občutek, da avtor hudo dobro ve, kaj dela. Nekaj časa sicer traja, da se zavihtiš v sedlo in se na vrancu iskre zgodbe naučiš loviti ravnotežje. A ko si enkrat v mogočnem drncu, ni poti nazaj. Nič ni črnobelo, v vsem lepem je seme zla in v vsem strašnem odblesk jasnine. Preobrati so ostri, učinkoviti ter boleči, konec pa spretno poveže vse, tudi najdrobnejše niti. Fantastično, temačno, groteskno in predvsem odlična preja za nadaljnje razmišljanje.

American Gods (Neil Gaiman) objavljeno: Joker 165
april 2007