Revija Joker - The Book of the New Sun (Gene Wolfe)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » The Book of the New Sun (Gene Wolfe)
The Book of the New Sun (Gene Wolfe)
...
Flegma

The Book of the New Sun je serija v štirih bukvah, ki je ponovno izšla v znameniti zbirki Fantasy Masterworks, kjer sta natisnjeni po dve knjigi za posamezen del. Prav tako ni naključje, da je v nizu pod številko 1 izšlo prav to delo. The Book of the New Sun je namreč dragulj, kot nalašč za vse, ki so ob raznoraznih prebranosti postali tečni ciniki. Le žarek Novega Sonca bo potreben, da bodo spremenili vpitje, češ, vse je en in isti šmorn.
Zgodba se dogaja milijon let v prihodnosti, ko naše Sonce ugaša in z njim Zemlja (v knjigi Urth, kar je seveda Earth). Človeštvo, če ga lahko tako sploh še imenujemo, se je pahnilo v nekakšno postapokaliptično civilizacijo, kjer so vsi znanstveni dosežki že davno pozabljeni. Severian se uči za mučitelja in rablja v starodavnem redu, ki je svoje početje izp
ilil do popolnosti. Kot njegov član je treba biti povsem neoseben - toda Severian prekrši pravilo, zaradi česar ga izženejo na delovno mesto izvrševalca sodb v oddaljeno mesto. Njegov pohod pa se razvije v nenavadno pustolovščino ...
Če si zdaj pod vplivom standardnih fantazijskih romanov slikate klasično to(z)vrstno avanturo, se motite. Najbolje je, da pozabite na vse izkušnje iz žanra in si predstavljate filozofsko, religiozno, seksualno in spoznavnostno odisejado (pri čemer redno ponavljajte 'filozofsko'). Nič bati, ne boste redno deležni zamorjenih, dolgih odstavkov, kjer bi Severian iskal višjo resnico, temveč so razmišljanja & nauki mojstrsko vpeti v hitro napredujočo, presenetljivo zgodbo. A prav filozofski vidik je tisto, kar da Knjigi novega Sonca pravi pomen. Severianova avantura je povod za njegovo notranjo rast, ki ga morebiti pripelje do velike resnice, do Odrešenika kot popačene slike Jezusa, ki bo pripeljal Novo Sonce ... A za kakšno ceno?
Knjige so napisane v prvi osebi, kot avtobiografija, ki jo Wolfe prevede v angleščino. Jezik je bogat, vendar je namesto futurističen, kot bi pričakovali, arhaičen. Polno je alegorij ter prispodob in treba je biti pošteno zbran, da izluščiš vse informacije. Mestoma je to kar težko, ker je cel kup izrazov, ki jih Wolfe kot prevajalec zaradi oddaljene prihodnosti ne razume dobro in o njih v zapiskih špekulira ... Vsekakor briljanten spoj ZFja in Fja, primeren za ljubitelje obeh žanrov.

The Book of the New Sun (Gene Wolfe) objavljeno: Joker 159
oktober 2006