Revija Joker - Ne zapusti me nikdar (Kazuo Ishiguro)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Ne zapusti me nikdar (Kazuo Ishiguro)
Ne zapusti me nikdar (Kazuo Ishiguro)
...
Sneti

Britanski avtor japonskega porekla, pisec romana Ostanki dneva, po katerem so posneli istoimenski film, se na zanimiv način loti pretresljive tematike. Futuristično temo postavi v polpreteklo zgodovino in sedanjost, s čimer doseže učinek grozljivega zavedanja nečesa, kar bi se dejansko lahko zgodilo. Ali se mord
a že dogaja?

Bralca pritegne skrivnostnost, saj mu dolgo ni jasno, zakaj so otroci na posestvu Hailsham izolirani od sveta. Stika z zunanjostjo nimajo, podvrženi so vzgoji, ki izpostavlja umetniško izražanje, zlasti likovno ustvarjanje in bavljenje z literaturo. Živijo v omejenem, a razmeroma lepem okolju, kjer jim je dolgo prizanešeno z razglabljanjem o lastnem obstoju. Ne sodijo namreč med običajne ljudi, med posameznike, ki lahko izrazijo svojo individualnost, temveč je njihovo življenje namenjeno samo enemu cilju, podrejenemu 'pravim' ljudem in njihovim življenjem. Konkretno spremljamo spomine enaintridesetletne Kathy, ki opisuje dogajanje na posestvu in kasnejšem življenju. Tako sledimo prijateljskemu in ljubezenskemu trikotniku med njo ter Ruth in Tommyjem, ki do šestnajstega leta odraščajo tukaj, nakar jih premestijo v Kočice. To je vmesni prostor za ne-več-otroke in še-ne-odrasle, dokler niso pripravljeni na svoje 'poslanstvo'.
Prav slednje je bistvo žalostne, presunljive zgodbe, ki je na določenih mestih razvlečena, pretirano opisuje malenkosti in je skopa v dogajanju, a ravno s tem daje možnost razmisleka o družbi, njenem razvoju, razčlovečenosti ter brezosebnosti. Itak je knjiga namenjena tistemu, ki je sposoben zreti v prihodnost, se zavedati sedanjosti, dvomiti v preteklost in slutiti posledice razvoja znanosti na človeka, ne le slediti zanimivemu, napetemu dogajanju. Ishiguro v želji po osvetlitvi problema čitavcu ne prizanaša, ampak mu brez olepšav predstavi svet, v katerem se bitja delijo na vladajoča in podrejena. Nič novega? Morda. Svareče je pa vseeno.

Ne zapusti me nikdar (Kazuo Ishiguro) objavljeno: Joker 159
oktober 2006