Revija Joker - Znanost v Štoparskem vodniku po galaksiji (Michael Hanlon)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Znanost v Štoparskem vodniku po galaksiji (Michael Hanlon)
Znanost v Štoparskem vodniku po galaksiji (Michael Hanlon)
...
Navi

Dejstvo je, da je v buči Douglasa Adamsa marsikaka domislica nastala zahvaljujoč poku novih odkritij, ki so v času pisanja brenčala med izobražensko srenjo. Nakar se četrt stoletja kasneje najde britanski razlagalec Michael Hanlon in si zada pokuk v znanstveno zakulisje veličastno odbitega, komaj še znosno kultnega Štoparskega vodnika. Teme so možen scenarij apokaliptičnega večernega programa v nekem gostinskem obratu na Stopotju, nerodnosti časovnih potovanj, riba babilonka in njena spektakularno nesposobna internetna utelešenja, pasti teleportiranja ter neolikana iz
muzljivost nezemljanov. O sličnih prirodoslovnih tajinstvenostih kubiki papirja seveda že razpredajo, vendar ta neobičajna novinka izstopa. Največ ekstaze bo nudila fanatikom na enačbo 6 x 7, a zaradi premišljene prijaznosti tudi od nestrokovnjakov ne zahteva predhodnega (ali ponovnega) premletja vse petdelne trilogije. Si bodo pa tega verjetno hitro zaželeli.

Naphana je s citati in brezšivnim vpletanjem odmevov matičnega besedila ter spisana v prepoznavno živahnem, toda ne skopiranem slogu, ki dviga palec tako strokovnjaški terminologiji kot odštekanostim. Jasno, saj resno znanstveno faktovje žmohtijo ukročene črne luknje in Jupitri v kovčku pod posteljo, opolzki zlomi vzročnosti ter kosi nežno ožgane krave. Razgledan pisec gibkega jezika in priostrenega peresa pač naredi svoje, toda za poteg prave slastnosti na dan je ključno zaslužen tudi prevod dr. Alojza Kodreta. Škoda, da se mu zalomi pri par strokovnih terminih, zlasti računalniških.
Dodaten plus za to precej tanko všečnico je, da ji glede strokovne neoporečnosti ne gre očitati praktično ničesar in da je res privlačna za vsakogar, ki mu je dogajal Vodnik. Če se poljudnoznanstvenim bukvicam mnogokrat zgodi, da postanejo za vsakdanježa bodisi preveč tehnične, bodisi splitvijo na račun poenostavljanja ter posiljenega duhovičenja, se Hanlon pastem uspe izogniti še bolje kot Bryson. S tem ustvari pravi pangalaktični grlorez poljudne literature.

Znanost v Štoparskem vodniku po galaksiji (Michael Hanlon) objavljeno: Joker 158
september 2006