Revija Joker - Kratka zgodovina skoraj vsega (Bill Bryson)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Kratka zgodovina skoraj vsega (Bill Bryson)
Kratka zgodovina skoraj vsega (Bill Bryson)
...
Navi

Tole delo je v svetu malikovano kot le kaj, in dejansko gre za izjemno kul branje. Ni ravno vseobsegajoča enciklopedija, gre pa za simpatičen, sleherniku razumljiv poskus razlage izbranih faktov o Zemlji in tem, koliko truda, žolča ter predanosti je šlo v njih odkrivanje. Po eni strani knjiga radoživo razloži niz pojavov in procesov, od nastanka vesolja ter življenja prek velikosti našega planeta do prihoda ledene dobe, razvoja homo sapiensa in Einsteinovih zamisli. Po drugi pa je prava zakladnica kuriozitet o veleumih, ki so prispevali svoj kamenček v mozaik današnje kemije, fizike, biologije, geologije in os
talih ved. Kot se za poljudno znanost spodobi, je beseda nezapletena, z obilico hudomušnosti, ki jo prevod dobro zadene. Posebno očarajo fine ponazoritve normalnežu neogibno obskurnih količin, saj trilijone ničel iz strogo znanstvenih besedil nadomestijo prikladnejše enote. Podmornico v Marianskem jarku namesto atmosfer peštajo hruške s cementom, medtem ko drobčkanost atomov ponazarja njih polmilijonska četa, skrita za človeško kocino.

Ostremu očesu sicer ne uide prgišče nerodnosti strokovne čudi in ponavljajoč se recept anekdotičnega, lahkotnega nizanja zanimivosti, čemur sledijo hipne zresnitve z ostrimi prehodi v življenjepise mislecev. Se pa v poplavi imen in podatkov ne bodeš utopil, saj je Kratka zgodovina bogastvo navzkrižnega sklicevanja in premeteno vtkanih opomb, ki za spremembo niso odrinjene k platnicam. K zapomnljivosti doprinesejo anekdote o velikanih znanosti, s katerimi Bryson tem ljudem vdihne dosti življenjskosti, ki je običajno odsotna iz šolskih klopi. Popiše zdrahe in prijateljstva, zmage in poraze znanstvenikov, ki se ti na ta način vtisnejo v spomin precej bolj kot suhoparni zapisi v učbenikih. Moteč je le manko stvarnega kazala, ki delo oropa dolgoročne uporabnosti in s tem znabiti mesta na domači enciklopedični polici.
Po obrnjeni zadnji strani Kratke zgodovine časa resda nimaš občutka nadkozmičnega razumevanja ustroja vesoljstva, vendar je tvoje obzorje vsekakor razširjeno za par važnih stopinj. Pri čemer si se za nameček še fino imel.

Kratka zgodovina skoraj vsega (Bill Bryson) objavljeno: Joker 158
september 2006