Revija Joker - Zadnji človek (Margaret Atwood)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Zadnji človek (Margaret Atwood)
Zadnji človek (Margaret Atwood)
...
Sneti

Jezik: slovenščina, angleški izvirnik (Oryx & Crake)
Umeščenost: postapokaliptični ZF

Prav svinjski privilegiji (in mutirane svinje) so eno temeljnih vodil Zadnjega človeka, prijetnega apokaliptičnega ZF-romana. V središču pozornosti sta prijatelja Jimmy in Crake, eden besedično navdahnjen, luzerski umetnikoid, drugi zafrustriran, genialen biolog. Oryx? To je privzeto ime čudovite azijske punce, ki se po spletu okoliščin najde ob, med in pod njima. Vendar za ljubezensko štorijo ni časa, kajti pozornost je osredotočena na svet, za kakršnega si ne želite, da bi obstajal. Prepad med revnimi in bogatimi je orjaški, človek je postal žrtev najnižjih nagonov. Otroš
ka prostitucija, hlepenje po večni mladosti, ustvarjanje novih življenjskih oblik v interesu trga, onesnaženje, mogočne večnacionalke, mutirani virusi, ki grozijo z iztrebljenjem homo sapiensa ... Jasno, sodni dan pride, in prav je tako. Toda tisto, kar po njem ostane, je zapuščina, ki je morda boljša od nas - naokoli se sprehajajo genetsko prirejena ljudolika bitja, ki so jim vdelane koristnosti od vsepovsod iz narave, medtem ko jim je želja po nasilju ter stalnem fuku izbita iz glav. Roman zdaj obravnava razsuto sedanjost s preživelim Jimmyjem na čelu, zdaj preteklost, ki je pripeljala do apokalipse, pri čemer skozi hladno znanstveniško prizmo ter miren slog neprizanesljivo osvetljuje neumnost vrste, ki naj bi vladala planetu.
Domet romana sicer ne seže nad ustvarjanje občutka neprijetnosti, tekst se mestoma vleče in pisateljica zapada v resne težave vsled cenenih vstavkov knjig, internetnih strani ter iger, ki ustvarijo občutek, da bereš pulp roman iz sedemdesetih. A vizija je tako pretresljiva, da ravnodušnosti ne moreš niti hliniti. Po Zadnjem človeku bo večerni sladoled na turistično oblegani promenadi hkrati slasten in trpek.


Od iste avtorice odobreno: ženska je napisala več kot petintrideset knjig, od fikcije do znanstvenih del. Priporočeno branje je roman The Blind Assassin.

Zadnji človek (Margaret Atwood) objavljeno: Joker 155
junij 2006