Revija Joker - The Traveler (John Twelve Hawks)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » The Traveler (John Twelve Hawks)
The Traveler (John Twelve Hawks)
...
Sneti

Potikanje po Amazonovih straneh s še vročimi ZF- in fantazijskimi prigodami zna biti za denarnico orenk nemilo. Dokler neka bukva ni stara par mesecev, je negativnih mnenj malo in prevladujejo nabijanja v spregi z uradnimi 'recenzijami', ki vsebujejo toliko kritištva kot moj hladilnik zdravih jestvin (beri: nič kaj dosti). In tako so me nategnili, ko sem vsled sijajnih mnenj nemudoma naročil Popotnika, kao alfo in omego sodobne fantazije. Plus, hej, pisec, ki se naslavlja z Janezom Ducatom Sokolov, pač ne more biti normalen. Kar je za klamfača besedil plus.
A izkaže se, da je Traveler pogrošna in povprečna mešanica znanstvene fantastike in fantazije. Bukva vzpostavi solidno prepričljivo umetno realnost sodobnega sveta, ki ga vsaka v svojo smer vlečeta dve primarni sili. Ena so takozvani Brethren, prostozidarski vplivneži, ki menijo, da je mir v družbi moč zakoličiti edino tako, da ljudem vzameš osebno svo
bodo. Seveda ne direkt, saj bi v tem primeru celo za pet sekund nehali gledati debilne TV-nadaljevanke in popenili, ampak s podtalnimi načini, kot sta e-nadzor in podkupovanje. Na drugi strani so pak Popotniki, mistični posamezniki, ki imajo sposobnost prečkanja v druge dimenzije. Ker simbolizirajo in spodbujajo svobodo posameznika, jih Bratje že stoletja pobijajo. Kar bi jim uspevalo bolje, če ne bi bilo Harlekinov, izurjenih vojščakov, ki Popotnike ščitijo. Harlekine v knjigi predstavlja Maja, ubogo zafrustrirano bitje, ki jame ščititi popotnika Gabrijela, nakar ne mine pet minut, ne da bi se začela sliniti drug po drugem. Slabi fantje medtem popokajo Gabrijelovega brata Mihaela in se z njim lotijo pospešenega navezovanja stikov z drugo civilizacijo, ki jim pošilja navodila za izdelavo superračunalnikov. Kje smo že to videli?
Kopiranje gor ali dol, osnovni problem je v tem, da je Traveler pisan za dvanajstletnike in lenuhe, ki zahtevajo, da se knjiga bere tako, kot se gleda film. Pero opravlja nalogo brljave kamere, ni ga poglavja, daljšega od petih strani, ni odstavka, ki bi presegel pol ducata stavkov, slog in stil odvijanja pa sta slična Da Vincijevi šifri - ko pisec ne ve, kako bi rešil situacijo, privleče rešitev za lase. S tem, da Hawks Brownu po napetosti in adrenalinskem tempu ne seže do gležnjev. Edini kul vidik je opozarjanje na to, da smo nenehno opazovani in nadzorovani. Morda se bo kdo zaradi tega zamislil, ko bo kje opazil kako kamero ali bo v Google vpisal 'aardvark porn'. A v ta namen zadostuje tale opis namesto branja dolgočasnosti, ki ne zmore niti tega, da ne bi bila prva v seriji. Ja, nekako je treba zaslužiti za pobeg.

The Traveler (John Twelve Hawks) objavljeno: Joker 146
september 2005