Revija Joker - Zaporedje nesrečnih prigod (Lemony Snicket)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Zaporedje nesrečnih prigod (Lemony Snicket)
Zaporedje nesrečnih prigod (Lemony Snicket)
...
Navi

Dragi bralec! Če nisi o trpljenja in solza polnem življenju Baudelairovih sirot doslej slišal še ničesar, lahko na oltarju črkožerskega božanstva hvaležno prižgeš kadilo in še naprej ždiš v blaženi nevednosti. Ali s tem boš zamudil sprevržencu, kar smo itak vsi, jaz pa vsled zobarske študijske usmeritve po mnenju mnogih še posebej, strahovito zabavno branje. Dotične zgodbe, ki jih pod psevdonimom Lemony Snicket popisuje Daniel Handler - izraz 'psevdonim' tu pomeni 'izmišljeno ime, ki vsled nenavadnosti blagodejno deluje na prodajo knjige' - spremljajo
usodo treh otrok, ki jih vse od preminutja staršev v požaru spremljajo neprilike. Iz njih se sicer vedno uspejo izvleči, ampak pretirano srečnega konca ne učakajo. Štirinajstletna Violeta je rojena izumiteljica, dve leti mlajši Klaus najbolj uživa ob prebiranju knjig in pojasnjevanju ekscentričnih besed, medtem ko je dojenčkasta Sunny obdarjena s štirimi za grizenje nadvse primernimi čekančki ter govori v luštkanem jeziku malčkov, ki ga razumeta le njena bratec in sestrica. Zavzdih "Kilibili!" bi recimo pomenil "Ob polnoletnosti imamo podedovati ogromno premoženje, do takrat pa bo zlobni Grof Olaf vsevdilj koval načrte za prigreb do našega bogastva". In res se trojica svojega nekdanjega skrbnika, katerega prvi pokvarjeni načrt je vseboval poroko z Violeto, nikakor ne more otresti, saj je mojster preobleke in prirejanj nesrečnih 'naključij', v katerih ponavadi kdo umre. Njegove spletke sirotam zagrenijo vsak nov dom, ki jim ga priskrbi nesposobni gospod Poe, in je po pravilu že tako hujši od prejšnjega - med drugim so morali živeti v hiši, polni kač, na žagi delati kot črna živina in v nedogled žvečiti mrzlo večerjo. Morda se zdi čudno, da otroci ob sami misli na take grozote kriče ne zbežijo k mami, a kdor mulčadi nameni kaj več od pokroviteljskega nasmeška, ve, da je nad morbidnostjo itak navdušena, sicer se za pusta ne bi šemila v drakule in bila obsedena z lobanjami (kot na primer vsaj eden mojih bratrancev).

Prve tri nesrečne prigode so zlorabili za filmsko priredbo (Olafa je utelesil Jim Carrey) in neizbežno spremljevalno igro (Joker 138, 39), medtem ko bo oktobra javnost šokirala že dvanajsta knjiga (trikrat lahko ugibate, koliko je načrtovanih), v slovenščini pa nas je zadelo pet srh vzbujajočih epizod. Prevod je dokaj dober, akoprav slovnici hude more povzroča zanikanje z rodilnikom. V zafrkljivem slogu spisane bukvice količkaj odrasel bralec pomlaska, količkaj neodrasel pa golta kot bonbone, dasi si upam trditi, da bi imelo požrtje vseh enajstih hkrati neugodne posledice na fiziološke procese v organizmu. Le privoščite si jih.
Z vsem dolžnim spoštovanjem, Navi

Zaporedje nesrečnih prigod (Lemony Snicket) objavljeno: Joker 146
september 2005