Revija Joker - Radoslav (Matej Krajnc)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Radoslav (Matej Krajnc)
Radoslav (Matej Krajnc)
...
StricBedanc

Matej Krajnc, ki se ponaša s titulo najmlajšega člana Društva slovenskih pisateljev, se je uveljavil kot pesnik, kantavtor in prevajalec rockerskih veličin tipa Springsteen, Presley ter Cohen. Tematika njegovih pesmi je pretežno satirično-parodična, zaradi česar ga mnogi primerjajo z Ivanom Robom, pesniškim šaljivcem, ki je med vojnama parodično prepesnil Desetega brata in kup drugih vrhuncev slovenske literature. Za pok
ušino kratek verz: "Krajnc! tvoja zemlja je zdrava! / Vem, vem, a me plug zajebava. / Zarostal je, vrag, / nov je pa drag!"
Radoslav je prvo daljše prozno delo mladega Celjana, za katerega lahko z gotovostjo trdimo, da vsebuje precejšnjo mero avtobiografskih elementov. Glavni junak je mlad kantavtor, ki se skuša prebiti v glasbenem svetu, ob čemer se za preživetje ubada z vožnjo viličarja ter akviziterstvom. A Radoslav ni toliko zgodba o trnovi poti mladega glasbenika, temveč pisatelj njegovo zgodbo jemlje za osnovo, okoli katere po asociativni logiki naniza plejado bolj ali manj absurdnih likov s svojimi radostmi in tegobami. Paleta sega od pesnikovega profesorja Radoslava, ki je nanj močno vplival, prek zapohanega hišnika, evfemičnih kletvic polnega studijskega mojstra in koleričnega očeta glasbenikove izbranke do definitivno najslabšega pesnika, kar jih je dala slovenska gruda. Bolj tradicionalistično usmerjeni bralci bodo mogoče pogrešili bolj trdno in konstantno fabulo, vendar je moč zatrditi, da jo Krajnc nadoknadi z izredno bogatim jezikom ter domislicami, ki bodo nemalokrat izzvale glasen krohot. Slogovne in jezikovne karafeke mestoma spomnijo na vrhovnega mojstra tosortne obrti, Roberta Rankina. Bonus je knjigi priložena tlačenka s pesmimi iz knjige, ki jih je odpel kar avtor sam in s svojo bluesovsko otožnostjo predstavljajo dober kontrapunkt knjigi, obenem pa nudijo dodaten vpogled v osebnost glavnega junaka.


Od istega avtorja odobreno: zbirka kratkih zgodb Psalmpsesti, zbirka satiričnih pesmi Tri pesnitve.

Radoslav (Matej Krajnc) objavljeno: Joker 144
julij 2005